Nieuws
27-08-2012

Twintig procent medicatie voor ouderen niet optimaal

Eén op de vijf medicatievoorschriften voor ouderen is niet optimaal. Dat blijkt uit onderzoek van het AMC en het NIVEL dat onlangs is gepubliceerd in PLoS ONE.
 

Dedan Opondo van de AMC-afdeling Klinische Informatiekunde onderzocht met collega’s van het NIVEL (Nederlands instituut voor onderzoek van de gezondheidszorg) en AMC een groot aantal wetenschappelijke artikelen over de kwaliteit van medicatievoorschriften in de eerstelijns gezondheidszorg bij mensen ouder dan 65 jaar.

Deze systematische literatuurstudie leidde tot de conclusie dat twintig procent van de voorschiften niet optimaal is. “Dat wil zeggen dat bij een op de vijf voorschriften de arts de keuze heeft voor een andere, betere optie”, licht Opondo toe. Volgens de literatuurstudie gaat het bijvoorbeeld om medicijnen als difenhydramine en amitriptyline (een anti-depressivum).

Volgens de onderzoekers zou een digitaal voorschrijfsysteem kunnen helpen om medicatievoorschriften te verbeteren.

Altijd op de hoogte blijven van Nivel-nieuws? Abonneer u op onze attendering!

U kunt zich op elk moment afmelden, via de link onder in de e-mails die u ontvangt. Meer weten? Bekijk het  Privacybeleid van het Nivel en de legal policies die het mailingsplatform Mailchimp hanteert, die u erkent door uw deelname aan onze nieuwsattendering via dit platform.
Ook interessant: bekijk de mogelijkheden om onderzoek te doen met (gegevens van) het Nivel.