Nieuws
27-08-2012

Twintig procent medicatie voor ouderen niet optimaal

Eén op de vijf medicatievoorschriften voor ouderen is niet optimaal. Dat blijkt uit onderzoek van het AMC en het NIVEL dat onlangs is gepubliceerd in PLoS ONE.
 

Dedan Opondo van de AMC-afdeling Klinische Informatiekunde onderzocht met collega’s van het NIVEL (Nederlands instituut voor onderzoek van de gezondheidszorg) en AMC een groot aantal wetenschappelijke artikelen over de kwaliteit van medicatievoorschriften in de eerstelijns gezondheidszorg bij mensen ouder dan 65 jaar.

Deze systematische literatuurstudie leidde tot de conclusie dat twintig procent van de voorschiften niet optimaal is. “Dat wil zeggen dat bij een op de vijf voorschriften de arts de keuze heeft voor een andere, betere optie”, licht Opondo toe. Volgens de literatuurstudie gaat het bijvoorbeeld om medicijnen als difenhydramine en amitriptyline (een anti-depressivum).

Volgens de onderzoekers zou een digitaal voorschrijfsysteem kunnen helpen om medicatievoorschriften te verbeteren.

Altijd op de hoogte blijven van Nivel nieuws? Abonneer u op onze attendering

E-mailadres

U kunt zich op elk moment afmelden door te klikken op de link in de voettekst van onze e-mails. Kijk hier voor meer informatie over ons privacybeleid.

We gebruiken MailChimp als ons marketingplatform. Door op de knop 'Aanmelden' te klikken om u te abonneren, erkent u dat uw informatie zal worden overgebracht naar MailChimp voor verwerking. Lees hier meer over de privacyregels van MailChimp.