Nieuws
14-08-2009

Verpleeghuisbewoner met dementie is vaak depressief

Prikkelbaarheid is bij verpleeghuisbewoners met dementie vaak een symptoom van depressie, zo blijkt uit een publicatie van onderzoekers van het NIVEL, EMGO+ en Hogeschool INHolland in het American Journal of Geriatric Psychiatry.Op de psychogeriatrische verpleeghuisafdelingen in Nederland is 85% van de bewoners dementerend. Veel van hen lijden ook aan depressie. Met de Provisional Diagnostic Criteria for Depression of Alzheimer Disease stelden de onderzoekers bij 19% van de verpleeghuisbewoners met dementie een depressie vast. Depressie komt zowel voor in de beginfase van dementie als in de latere fasen. De meest frequent voorkomende symptomen zijn prikkelbaarheid, somberheid en vermoeidheid.

Prikkelbaarheid
NIVEL-onderzoeker Renate Verkaik: “Opvallend is dat prikkelbaarheid, een specifiek symptoom voor depressie bij dementie, zo vaak voorkomt. Eerder werd dit vaak niet als symptoom voor depressie gezien. Maar het kan juist worden gebruikt om een depressie bij verpleeghuisbewoners met dementie te herkennen.”

Het artikel maakt deel uit van het onderzoek waarop Renate Verkaik in april 2009 is gepromoveerd. Het onderzoek is gefinancierd door ZonMw binnen het programma ‘Verpleegkundige en verzorgende beroepsgroepen. Tussen weten en doen.’

Samenwerkingspartners
 

Altijd op de hoogte blijven van Nivel-nieuws? Abonneer u op onze attendering!

U kunt zich op elk moment afmelden, via de link onder in de e-mails die u ontvangt. Meer weten? Bekijk het  Privacybeleid van het Nivel en de legal policies die het mailingsplatform Mailchimp hanteert, die u erkent door uw deelname aan onze nieuwsattendering via dit platform.
Ook interessant: bekijk de mogelijkheden om onderzoek te doen met (gegevens van) het Nivel.