Nieuws
06-04-2006

Verschenen: Jaarboek LIPZ 2004: cijfers over fysiotherapie en oefentherapie Cesar en Mensendieck

In januari 2004 werd de vergoeding voor fysiotherapeutische behandeling grotendeels geschrapt uit het basispakket van het - toenmalige - ziekenfonds. Als gevolg daarvan bezochten in 2004 minder mensen een fysiotherapeut dan in 2003. Bij zowel de fysiotherapeut, als bij de oefentherapeuten Cesar en Mensendieck, werden behandelingen in 2004 vaker beëindigd omdat het maximale aantal vergoede zittingen was bereikt.

Ook waren er kleine veranderingen te zien in de aard van de klachten waarvoor mensen zich lieten behandelen: de oefentherapeut Cesar zag bijvoorbeeld meer mensen met verworven afwijkingen aan de wervelkolom, en de oefentherapeut Mensendieck kreeg meer patiënten met rugklachten met uitstraling.

Deze en andere ontwikkelingen vindt u terug in het Jaarboek 2004 van de Landelijke Informatievoorziening Paramedische Zorg (LIPZ). LIPZ verzamelt en analyseert landelijke, representatieve gegevens over fysiotherapie en over de oefentherapieën Cesar en Mensendieck.

In het LIPZ jaarboek 2004 vindt u zowel informatie over de stand van zaken in dat jaar, als over ontwikkelingen binnen de beroepsgroepen. De gegevens hebben betrekking op:
 

  • de patiënt (wat weten wij van patiënten die een fysiotherapeut, of oefentherapeuten Cesar of Mensendieck bezoeken?);
  • de verwijzing (wie verwijzen de patiënten naar een fysiotherapeut, of naar oefentherapeuten Cesar of Mensendieck, en met welke diagnose?)
  • het gezondheidsprobleem (hoelang heeft de patiënt al klachten, en heeft deze patiënt al eerder dezelfde klacht gehad?);
  • de behandeling (welke behandeldoelen worden er gesteld; waaruit bestaat de behandeling; hoeveel behandelingen zijn er nodig, en waar vinden die plaats?), en: 
  • de evaluatie (waarom wordt de behandeling gestopt en wat is het resultaat?).

De cijfers zijn ook te vinden op de website van LIPZ.

LIPZ
De Landelijke Informatievoorziening Paramedische Zorg (LIPZ) verzamelt en analyseert sinds 2001 landelijke, representatieve gegevens over fysiotherapie en de oefentherapieën Cesar en Mensendieck. LiPZ is het eerste langlopende registratieonderzoek waarmee continu zorginhoudelijke gegevens omtrent de paramedische zorg worden verzameld.

Subsidiënt(en):
 

Altijd op de hoogte blijven van Nivel-nieuws? Abonneer u op onze attendering!

U kunt zich op elk moment afmelden, via de link onder in de e-mails die u ontvangt. Meer weten? Bekijk het  Privacybeleid van het Nivel en de legal policies die het mailingsplatform Mailchimp hanteert, die u erkent door uw deelname aan onze nieuwsattendering via dit platform.
Ook interessant: bekijk de mogelijkheden om onderzoek te doen met (gegevens van) het Nivel.