Vrijwel alle huisartsenpraktijken zetten e-health in tijdens de coronapandemie
Nieuws
06-10-2020

Vrijwel alle huisartsenpraktijken zetten e-health in tijdens de coronapandemie

Tijdens de maanden juli en augustus maakte maar liefst 98 procent van de huisartsenpraktijken gebruik van één of meer e-health-toepassingen. Vooral het e-consult en het aanvragen van online herhaalrecepten werden veel ingezet. Dit blijkt uit onderzoek van het Nivel.

Op de vraag of de verschillende e-health-toepassingen ook na de pandemie intensiever gebruikt zouden blijven worden, antwoordde een minderheid van de praktijken dat zij verwachtten dit te zullen blijven doen.

Fragment uit de factsheet Vrijwel alle huisartsenpraktijken zetten e-health in gedurende tijdens de coronapandemie. Bekijk alle resultaten van het Nivel-onderzoek in de gehele factsheet.

Figuur 1	Percentage praktijken dat heeft aangegeven bepaalde e-health-toepassingen te gebruiken

Het onderzoek
De data zijn afkomstig uit een web-enquête die door het Nivel in juli is verstuurd naar (bijna) alle huisartsenpraktijken in Nederland, in opdracht van de Nederlandse Zorgautoriteit (NZa) en het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS). In totaal gaven ruim 700 huisartsenpraktijken (17% respons) inzicht in het actuele e-health-gebruik, in de periode na de eerste piek in de coronapandemie. Op dit moment vindt er verdiepend vervolgonderzoek plaats naar de inzet van e-health in de huisartsenzorg tijdens de coronapandemie. De resultaten daarvan worden later dit jaar verwacht.

Het ministerie van VWS stimuleert het gebruik van e-health-toepassingen, omdat het dit ziet als een belangrijk hulpmiddel bij de aanpak van drie actuele vraagstukken in de gezondheidszorg: het toenemende personeelstekort, de toenemende zorgkosten en het leveren van een bijdrage aan veilige zorg in de 1,5-meter-samenleving (zie de Kamerbrief Voortgangsrapportage Innovatie & Zorgvernieuwing, 28-09-2020). Het Nivel monitort daartoe het gebruik van e-health in de huisartsenpraktijk.

Altijd op de hoogte blijven van Nivel-nieuws? Abonneer u op onze attendering!

U kunt zich op elk moment afmelden, via de link onder in de e-mails die u ontvangt. Meer weten? Bekijk het  Privacybeleid van het Nivel en de legal policies die het mailingsplatform Mailchimp hanteert, die u erkent door uw deelname aan onze nieuwsattendering via dit platform.
Ook interessant: bekijk de mogelijkheden om onderzoek te doen met (gegevens van) het Nivel.