Nieuws
13-09-2018

Weinig patiënten krijgen medicinale cannabis in de huisartsenpraktijk

Onlangs adviseerde het Nederlands Huisartsen Genootschap (NHG) huisartsen om geen cannabis voor te schrijven als pijnstiller, omdat er onvoldoende wetenschappelijk bewijs is voor de werkzaamheid ervan. Hoewel het aantal patiënten dat een recept voor medicinale cannabis krijgt over de jaren is toegenomen, wordt er nog altijd zelden cannabis voorgeschreven. Dit concludeerden we uit de analyse van voorschrijfgegevensgegevens in Nivel Zorgregistraties.

In Nivel Zorgregistraties eerste lijn bekeken we hoe vaak cannabis nu eigenlijk wordt voorgeschreven, aan wie en waarvoor. In de periode tussen 2013 en 2017 bleek het aantal patiënten dat cannabis kreeg voorgeschreven te zijn toegenomen.

Ondanks stijging schrijft huisarts nog steeds zelden cannabis voor
In 2017 kregen gemiddeld 54 volwassen patiënten op de 100.000 patiënten ten minste één voorschrift cannabis. Dit houdt in dat in een gemiddelde huisartsenpraktijk met 2000 ingeschreven patiënten er één patiënt een voorschrift voor medicinale cannabis heeft gekregen.

Cannabis bij klachten aan het bewegingsapparaat
Medicinale cannabis werd met name voorgeschreven bij klachten aan het bewegingsapparaat, maar ook bij bijvoorbeeld neurologische of psychische klachten. Het middel werd iets vaker voorgeschreven aan vrouwen dan aan mannen.

Voorschrijven medicinale cannabis in de huisartspraktijk

Nivel Zorgregistraties brengt de eerstelijnszorg in kaart
Het zorgaanbod in Nederland moet goed aansluiten op de zorgvraag. Maar welke zorgvragen spelen er eigenlijk? Nivel Zorgregistraties brengt het zorglandschap en actuele zorgvragen in kaart, soms zelfs op de week nauwkeurig. Zo weten we bijvoorbeeld of er griep heerst, of gezondheidscampagnes het juiste effect hebben gehad, en met wat voor zorgvragen mensen bij een huisarts of paramedici aankloppen.

Hiervoor verzamelen we door zorgverleners vastgelegde patiëntgegevens bij honderden hulpverleners uit de eerstelijnszorg verspreid over het land. Deze beveiligde gegevens zijn geanonimiseerd en geschikt gemaakt voor analyses, zodat we antwoorden kunnen geven op uiteenlopende beleidsvragen.

Altijd op de hoogte blijven van Nivel-nieuws? Abonneer u op onze attendering!

U kunt zich op elk moment afmelden, via de link onder in de e-mails die u ontvangt. Meer weten? Bekijk het  Privacybeleid van het Nivel en de legal policies die het mailingsplatform Mailchimp hanteert, die u erkent door uw deelname aan onze nieuwsattendering via dit platform.
Ook interessant: bekijk de mogelijkheden om onderzoek te doen met (gegevens van) het Nivel.