Nieuws
27-11-2017

Wereld Aids Dag: nog steeds relevant in Nederland

Op vrijdag 1 december 2017 wordt er weer aandacht gevraagd voor de strijd tegen aids. Vanuit verschillende organisaties zijn evenementen en acties georganiseerd om zo de aidsproblematiek aandacht te geven. Het NIVEL heeft op een rijtje gezet hoe de situatie in Nederlandse huisartsenpraktijken is.

Ongeveer 1 op de 1.000 mensen in Nederland heeft de diagnose HIV/Aids en de ziekte komt hoofdzakelijk voor bij mannen. De meeste patiënten waarbij de diagnose HIV/Aids bekend is bij de huisarts, zijn tussen de 45 en 64 jaar oud. Het aantal patiënten met een nieuwe diagnose HIV/Aids bij de huisarts is 0,18 per 1000 patiënten per jaar.

NIVEL Zorgregistraties brengt de eerstelijns zorg in kaart
Het zorgaanbod in Nederland moet goed aansluiten op de zorgvraag. Maar welke zorgvragen spelen er eigenlijk? NIVEL Zorgregistraties brengt het zorglandschap en actuele zorgvragen in kaart, soms zelfs op de week nauwkeurig. Zo weten we bijvoorbeeld of er griep heerst, of gezondheidscampagnes het juiste effect hebben gehad, en met wat voor zorgvragen mensen bij een huisarts of paramedici aankloppen. Hiervoor verzamelen we door zorgverleners vastgelegde patiëntgegevens bij honderden hulpverleners uit de eerstelijnszorg verspreid over het land. Deze beveiligde gegevens zijn geanonimiseerd en geschikt gemaakt voor analyses, zodat we antwoorden kunnen geven op uiteenlopende beleidsvragen. Meer weten? Bezoek de website van NIVEL Zorgregistraties.