Nieuws
08-02-2018

Zorgt Carnaval voor meer drukte op de huisartsenpost?

In Brabant en Limburg waren er tijdens Carnaval 2016 relatief iets meer bezoeken dan in de vier grote steden. Ook was het drukker dan andere zondagen en maandagen in februari. Dit blijkt uit de gegevens van NIVEL Zorgregistraties.

Tijdens Carnaval neemt het huisartsenpostbezoek een beetje toe. Ook de redenen voor bezoek aan de huisartsenpost verschilt een beetje van andere weekends in februari en in de vier grote steden.

Zo waren tijdens Carnaval in Noord-Brabant en Limburg scheur- en snijwonden de meest voorkomende reden om een bezoekje af te leggen aan de huisarts. Dit bestond uit 6,7% van de bezoeken. In de vier grote steden was dat reden nummer 3, met 4,6% van de bezoeken. In de weekenden voor en na Carnaval was acute infectie van de bovenste luchtwegen de belangrijkste reden voor bezoek.

Voor deze metingen is het zorggebruik op de huisartsenpost in Noord-Brabant en Limburg voor, tijdens en na Carnaval 2016 vergeleken met de vier grootste steden: Amsterdam, Rotterdam, Den Haag en Utrecht.

Gegevensverzameling
NIVEL Zorgregistraties eerste lijn ontvangt gegevens van 29 organisaties van huisartsenposten en heeft daarmee informatie over het zorggebruik op de huisartsenpost in een gebied van een kleine 12 miljoen inwoners. In de loop van het voorjaar komen de gegevens over het zorggebruik in 2017 beschikbaar. Meer informatie over zorgvraag op de huisartsenpost vindt u op de website van NIVEL Zorgregistraties eerste lijn.