Publicatie

Publicatie datum

De IGJ in 2018 minder bekend dan de IGZ in 2012. Wel zijn burgers op bepaalde aspecten positiever over het functioneren van de IGJ.

Kooijman, M.P., Brabers, A.E.M., Jong, J.D. de. De IGJ in 2018 minder bekend dan de IGZ in 2012. Wel zijn burgers op bepaalde aspecten positiever over het functioneren van de IGJ. Utrecht: Nivel, 2019.
Download de PDF
Een meerderheid van de burgers heeft in 2018 wel eens van de Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd (IGJ) gehoord. Wel is de bekendheid met de IGJ lager onder burgers dan de bekendheid met de toenmalige Inspectie voor de Gezondheidszorg (IGZ) in 2012. In 2017 is de IGZ gefuseerd met de Inspectie Jeugdzorg en in 2014 is het Landelijk Meldpunt Zorg (LMZ) opgericht. Verder heeft de IGJ, sinds 2012, als doel gesteld om het vertrouwen van de burger in het functioneren van de IGJ te verhogen. Wanneer gevraagd wordt naar bepaalde aspecten van het functioneren van de IGJ zien we bij een aantal aspecten een positiever beeld in 2018 dan in 2012. Minder burgers geven bijvoorbeeld aan dat zij het er (helemaal) mee eens zijn dat de IGJ artsen de hand boven het hoofd houdt. Verder hebben veel burgers, net als in 2012, geen mening over de IGJ. Dit blijkt uit onderzoek binnen het Consumentenpanel Gezondheidszorg van het Nivel.
Gegevensverzameling