Publicatie

Publicatie datum

Epidemiologie van urogynaecologie.

Donker, G.A. Epidemiologie van urogynaecologie. In: Lagro-Jansen, T., Teunissen, D. (eds.). Urogynaecologie. Praktische huisartsgeneeskunde. Bohn Stafleu van Loghum, Houten. Dit hoofdstuk is verkrijgbaar via de website van de uitgever.
Wist u dat menstruatiepijn typisch een klacht is voor jonge vrouwen van 15–24 jaar? En dat een derde van de vrouwen niet normaal kan functioneren tijdens de menstruatie? Dit hoofdstuk laat ook trends in de laatste vijf jaar zien: de prevalentie van urine-incontinentie gepresenteerd aan de huisarts neemt af bij vrouwen, seksueel overdraagbare aandoeningen laten grote manvrouwverschillen zien en syfilis komt bij vrouwen weinig voor en wordt vooral overgedragen door MSM-contacten, terwijl herpes genitalis juist meer voorkomt bij vrouwen dan bij mannen.

En wist u dat blaas- en niercarcinoom bij mannen veel meer voorkomen dan bij vrouwen en dat blaascarcinoom bij mannen een toenemende trend laat zien? Het gebruik van anticonceptie is de laatste vijf jaar weinig veranderd: nieuwe methoden maken geen opmars en de tweedegeneratiepil blijft het populairste middel. Het lijkt vooral een vrouwenzaak, maar mannen laten zich wel vier keer zo vaak steriliseren als vrouwen.