Nivel: Actuele kennis over urogynaecologie samengebracht in gelijknamig boek
Nieuws
04-12-2019

Actuele kennis over urogynaecologie samengebracht in gelijknamig boek

Omdat het bij klachten van de genitaliën en de voortplantingsorganen vaak gaat  om aandoeningen die schaamte oproepen, is een begripvol en luisterend oor van de huisarts extra belangrijk. In het nieuwe boek Urogynaecologie worden de diagnostiek en behandeling van 35 veelvoorkomende urologische en gynaecologische klachten behandeld. Nivel-onderzoeker Gé Donker schreef het eerste hoofdstuk, over de trends van de afgelopen vijf jaar op het gebied van de prevalentie van urogynaecologische klachten.

In het nieuwe boek is alle actuele kennis rondom urogynaecologie samengebracht. Het is bedoeld voor alle zorgverleners (in opleiding) in de eerste en tweede lijn die te maken krijgen met urogynaecologische klachten.

Driedelig boek
Het boek bestaat uit drie delen. Het eerste bevat een algemeen urogynaecologische inleiding met thema’s als anatomie, hormonale (patho)fysiologie en gendersensitieve geneeskunde. Het tweede deel richt zich op specifieke klachten als menstruatieklachten, subfertiliteit en klachten van de uitwendige genitalia bij mannen en vrouwen. In het derde deel komen aandachtsgebieden aan bod als medicamenteuze overtijdbehandeling, genderdiscongruentie, vrouwenbesnijdenis en seksueel misbruik.

Nivel-gegevens basis voor hoofdstuk epidemiologie
Nivel-onderzoeker en huisarts-epidemioloog Gé Donker schreef het eerste hoofdstuk van het boek, dat gaat over de epidemiologie van urogynaecologische aandoeningen. Zij deed onderzoek naar prevalentie en trends en maakte daarvoor gebruik van zorggegevens van Nivel Zorgregistraties Eerste Lijn en de Nivel-Peilstations. Gé Donker over urogynaecologische klachten: ‘Wist u dat menstruatiepijn typisch een klacht is voor jonge vrouwen van 15-24 jaar? En dat een derde van de vrouwen niet normaal kan functioneren tijdens de menstruatie?’

Verschillen mannen en vrouwen wat betreft anticonceptie
In haar hoofdstuk behandelt Donker ook het onderwerp anticonceptie: ‘Het gebruik van anticonceptie is weinig veranderd in de afgelopen vijf jaar. Nieuwe methoden maken nauwelijks opmars en de tweedegeneratiepil blijft het meest populair. Anticonceptie lijkt vooral een vrouwenzaak, maar vier keer zoveel mannen als vrouwen laten zich steriliseren.'

Peilstations van Nivel Zorgregistraties Eerste Lijn
De Peilstations van het Nivel bestaan uit ongeveer veertig huisartspraktijken die wekelijks rapporteren over het vóórkomen van een aantal ziekten, gebeurtenissen en verrichtingen die in routineregistraties ontbreken. Deze huisartspraktijken zijn onderdeel van Nivel Zorgregistraties Eerste Lijn, waarin zorggegevens worden verzameld van verschillende eerstelijnsdisciplines, waaronder ruim 400 huisartspraktijken.

Uitgave Urogynaecologie
‘Urogynaecologie’ is tot stand gekomen onder redactie van prof. dr. Toine Lagro-Janssen, emeritus hoogleraar Vrouwenstudies Medische Wetenschappen, en dr. Doreth Teunissen, kaderhuisarts Urogynaecologie en onderzoeker aan het Radboudumc. ISBN: 9789036824088. Uitgeverij Bohn Stafleu van Loghum. Prijs: € 69,95. Verkrijgbaar in de webshop van Bohn Stafleu van Loghum.

Altijd op de hoogte blijven van Nivel-nieuws? Abonneer u op onze attendering!

U kunt zich op elk moment afmelden, via de link onder in de e-mails die u ontvangt. Meer weten? Bekijk het  Privacybeleid van het Nivel en de legal policies die het mailingsplatform Mailchimp hanteert, die u erkent door uw deelname aan onze nieuwsattendering via dit platform.
Ook interessant: bekijk de mogelijkheden om onderzoek te doen met (gegevens van) het Nivel.