Publicatie

Publicatie datum

Ervaringen met de organisatie van een OPEN-beleid in Nederlandse ziekenhuizen: verslag en resultaten van handelingsonderzoek.

Laarman, B.S., Akkermans, A.J., Legemaate, J., Bouwman, R., Friele, R.D. Ervaringen met de organisatie van een OPEN-beleid in Nederlandse ziekenhuizen: verslag en resultaten van handelingsonderzoek. Amsterdam/Utrecht: Vrije Universiteit Amsterdam, Nivel, Amsterdam UMC, Fonds Slachtofferhulp, 2018. 68 p.
Download de PDF
Wat werkt nu écht, als je open en eerlijk wilt reageren wanneer er iets mis gaat bij de behandeling van een patiënt? Deze vraag staat centraal in fase III van het onderzoeksprogramma van het Leernetwerk OPEN voor ziekenhuizen, die op 30 november van start is gegaan. In OPEN I en II stonden terreinverkenning en het analyseren van ‘goede praktijken’ wat betreft open handelen centraal. OPEN III biedt deelnemende ziekenhuizen scholing over open handelen en open evalueren over het eigen handelen. De Vrije Universiteit, het Amsterdam UMC/locatie AMC en het Nivel zijn samen met 28 ziekenhuizen de derde fase van OPEN gestart.

Open in de zorg
In 'Open in de zorg' zetten het OPEN Leernetwerk en Fonds Slachtofferhulp zich in voor meer openheid, erkenning, goede hulp en schadevergoeding voor gedupeerden van een medisch incident. Ook voor betrokken artsen en zorgverleners is een medisch incident vaak heel ingrijpend. We luisteren naar de behoeften van gedupeerden en zetten deze om in concrete initiatieven.