Publicatie

Publicatie datum

Further use of data and tissue for a learning health system: the rules and procedures in The Netherlands compared to Denmark, England, Finland, France, and Germany.

Veen, E.B. van, Verheij, R. Further use of data and tissue for a learning health system: the rules and procedures in The Netherlands compared to Denmark, England, Finland, France, and Germany. Utrecht: MLCF/Nivel, 2023. 204 p.
Lees online
In een lerend zorgsysteem wordt optimaal gebruik gemaakt van gegevens die de zorg in de vorm van elektronische patiëntendossiers en declaraties, etc., zelf voortbrengt om de zorg beter te maken. Daartoe moeten die in het kader van de zorg en de betaling verzamelde gegevens verder worden gebruikt. Dat is in veel Europese landen een uitdaging gebleken. De uitdagingen gaan deels over de regels met betrekking tot het verdere gebruik van patiëntgegevens en menselijk lichaamsmateriaal.

Dit rapport onderzoekt de Nederlandse regels en discussies over verder gebruik van patiëntgegevens en weefsel voor een lerend zorgsysteem en hoe de toegang tot gezondheidsgegevens en koppeling van gegevens is georganiseerd. De Nederlandse regels en procedures worden vergeleken met Denemarken, Duitsland, Engeland, Finland en Frankrijk. Daaruit worden lessen getrokken voor de Nederlandse situatie.