Publicatie

Publicatie datum

Huisarts, diëtist en patiënten met Diabetes Mellitus type 2: een eerste verkenning op basis van registratiedata en interviews.

Meijer, W., Leemrijse, C., Horsselenberg, M., Dijk, L. van. Huisarts, diëtist en patiënten met Diabetes Mellitus type 2: een eerste verkenning op basis van registratiedata en interviews. Utrecht: Nivel, 2022. 37 p.
Download de PDF
In Nederland wonen ongeveer een miljoen mensen met diabetes type 2. Erfelijke aanleg en ouder worden spelen een grote rol bij het ontwikkelen van deze aandoening. Echter, een ongezonde leefstijl heeft ook veel invloed op de ontwikkeling. Wanneer iemand de diagnose diabetes type 2 krijgt, is het advies vaak leefstijlverandering. Daarnaast kunnen zorgverleners ook medicatie voorschrijven om de bloedglucosewaarde te verlagen. Mensen met diabetes type 2 kunnen met behulp van een diëtist werken aan een betere leefstijl om zo geneesmiddelen te voorkomen of uit te stellen.

Dit rapport beschrijft hoe de zorg van de huisarts en diëtist verloopt bij nieuwe patiënten met diabetes type 2. Daarbij wordt gekeken of mensen met diabetes type 2 binnen een jaar na de diagnose medicatie krijgen voorgeschreven om de bloedglucose te verlagen en in hoeverre daarin verschillen zijn tussen verschillende groepen mensen met diabetes type 2.