Publicatie

Publicatie datum

Infographic. Eén op de drie Nederlanders heeft onvoldoende of beperkte gezondheidsvaardigheden - feiten en cijfers 2023.

Heijmans, M., Cariot, L., Brabers, A., Rademakers, J. Infographic. Eén op de drie Nederlanders heeft onvoldoende of beperkte gezondheidsvaardigheden - feiten en cijfers 2023. Utrecht: Nivel, 2024. 3 p.
Download de PDF
Gezondheidsvaardigheden zijn vaardigheden die mensen nodig hebben om gezondheidsinformatie te krijgen, te begrijpen, te beoordelen en te gebruiken in de eigen situatie. Mensen met onvoldoende of beperkte gezondheidsvaardigheden vinden het vaak lastig om hun weg te vinden in de zorg en om te communiceren met zorgverleners. Ook zijn ze minder goed in staat om te gaan met gezondheid en ziekte en hebben ze over het algemeen slechtere gezondheidsuitkomsten. Daarmee zijn gezondheidsvaardigheden een belangrijke determinant van gezondheidsverschillen. De cijfers zijn afkomstig uit onderzoek met het Nivel Consumentenpanel Gezondheidszorg. Hierin worden gezondheidsvaardigheden sinds 2012 periodiek gemeten met behulp van de HLS-EU-16
vragenlijst.1 We presenteren de meest recente cijfers uit november 2023.