Nivel: In 2023 heeft een op de drie Nederlanders onvoldoende of beperkte gezondheidsvaardigheden
Nieuws
23-05-2024

In 2023 heeft een op de drie Nederlanders onvoldoende of beperkte gezondheidsvaardigheden

Circa 35% van de volwassen Nederlanders heeft onvoldoende of beperkte gezondheidsvaardigheden. Dat wil zeggen dat zij onvoldoende of beperkt in staat zijn om informatie over gezondheid en gezondheidszorg te vinden, te begrijpen en te gebruiken voor het nemen van beslissingen ten aanzien van de eigen gezondheid en zorg.

Gezondheidsvaardigheden 2023

Mensen met onvoldoende of beperkte gezondheidsvaardigheden vinden het vaak lastig om hun weg te vinden in de zorg en om te communiceren met zorgverleners. Ook zijn ze minder goed in staat om te gaan met gezondheid en ziekte en hebben ze over het algemeen slechtere gezondheidsuitkomsten. Daarmee zijn gezondheidsvaardigheden een belangrijke determinant van gezondheidsverschillen.

Gezondheidsvaardigheden zijn niet gelijk verdeeld in de bevolking, met name ouderen en mensen met een lager opleidingsniveau hebben vaker onvoldoende of beperkte gezondheidsvaardigheden.

Meer weten?

Bekijk alle resultaten van het Nivel-onderzoek in de publicatie.

Het onderzoek

Deze cijfers zijn afkomstig van vragenlijstonderzoek binnen het Nivel Consumentenpanel Gezondheidszorg van het Nivel (november 2023). Hier worden gezondheidsvaardigheden sinds 2012 periodiek gemeten met de HLS-EU-16 vragenlijst. Het Nivel Consumentenpanel Gezondheidszorg wordt gefinancierd door het Ministerie van VWS.

Altijd op de hoogte blijven van Nivel-nieuws? Abonneer u op onze attendering!

U kunt zich op elk moment afmelden, via de link onder in de e-mails die u ontvangt. Meer weten? Bekijk het  Privacybeleid van het Nivel en de legal policies die het mailingsplatform Mailchimp hanteert, die u erkent door uw deelname aan onze nieuwsattendering via dit platform.
Ook interessant: bekijk de mogelijkheden om onderzoek te doen met (gegevens van) het Nivel.