Publicatie

Publicatie datum

Internet meest gebruikte informatiebron bij zoeken naar passende zorgverzekering.

Maat, M. van der, Jong, J. de. Internet meest gebruikte informatiebron bij zoeken naar passende zorgverzekering. www.nivel.nl: NIVEL, 2008.
Download de PDF
Mensen die een passende zorgverzekering zoeken, maken hiervoor meestal gebruik van internet. Daarnaast zoeken ze ‘ouderwets’ in brochures, gebruiken ze informatie die ze van hun werkgever krijgen en vragen ze familie en kennissen om advies.

Smeerolie
Informatie en het gebruik ervan is de smeerolie van het nieuwe zorgverzekeringsstelsel. Als de verschillen tussen zorgverzekeraars groter worden en ze vaker selectief zorg gaan inkopen, wordt informatie cruciaal voor verzekerden. Het is daarom belangrijk zicht te hebben en houden op de bronnen die verzekerden gebruiken om informatie te vergaren.

Surfen
Uit onderzoek van het NIVEL (Nederlands instituut voor onderzoek van de gezondheidszorg) binnen het Consumentenpanel Gezondheidszorg blijkt dat eind vorig jaar 44% van de mensen naar een passende zorgverzekering zocht. 27% gebruikte hiervoor internet. Het meest bezocht zijn sites van afzonderlijke zorgverzekeraars. Vergelijkingssites zoals www.kiesBeter.nl en www.independer.nl werden door 10% en 7% bezocht. De site van de consumentenbond is door 4% bezocht.

Bladeren
Verder bleken ook de ‘ouderwetse’ manieren van informatie verzamelen nog steeds opvallend veel gebruikt: 23% van de mensen bekeek brochures van verzekeraars. Het verspreiden van brochures blijft dus een goede mogelijkheid om potentiële verzekerden te informeren. Acht procent van de bevolking gebruikte advies van familie, vrienden en kennissen. Verder gebruikte 21% informatie van de werkgever. Informatie van de werkgever speelt vooral een rol bij de keuze voor een collectieve zorgverzekering via de werkgever. Uit eerder onderzoek van het NIVEL bleek een collectief aanbod een belangrijke reden om over te stappen.

Consumentenpanel
Het onderzoek is gebaseerd op peilingen in het Consumentenpanel Gezondheidszorg van het NIVEL dat bestaat uit ongeveer 2800 mensen die regelmatig over actuele onderwerpen zoals het zorgverzekeringsstelsel worden bevraagd. Het panel wordt gesubsidieerd door het ministerie van VWS.
Gegevensverzameling