Publicatie

Publicatie datum

Lonkt het perspectief van het werken als zelfstandige in de zorg? Resultaten van de peiling onder de leden van het Panel Verpleging en Verzorging.

Veer, A.J.E. de, Francke, A.L. Lonkt het perspectief van het werken als zelfstandige in de zorg? Resultaten van de peiling onder de leden van het Panel Verpleging en Verzorging. www.nivel.nl: NIVEL, 2009. 30 p.
Download de PDF
Eén op de zes verpleegkundigen en verzorgenden in loondienst heeft serieus overwogen als zelfstandige aan de slag te gaan. Maar ze zullen die stap niet snel zetten. Daarvoor vinden ze de nadelen te groot. Meer zelfstandigheid en grotere flexibiliteit zijn de belangrijkste overwegingen om het wel als zzp'er te proberen. Een zzp'er is een ondernemer die geen personeel in dienst heeft. Er lijkt onder zorgmedewerkers een toenemende belangstelling te bestaan om als zelfstandige zonder personeel (zzp'er) te gaan werken, zo blijkt uit cijfers van de Kamer van Koophandel. Met subsidie van het ministerie van VWS onderzocht het NIVEL in het Panel Verpleging & Verzorging hoe in loondienst werkende verpleegkundigen en verzorgenden tegen het werken als zzp'er aankijken. Eén op de zes verpleegkundigen en verzorgenden heeft zelf wel eens overwogen om als zzp'er te gaan werken. Zij overwegen dit niet zozeer uit onvrede met hun huidige werk, maar vooral omdat zij als zzp'er mogelijkheden zien om meer te verdienen en prettiger te werken. Als zelfstandige hebben ze meer flexibiliteit in de werktijden en een grotere zelfstandigheid om te bepalen welke zorg een patiënt nodig heeft en hoe die gegeven moet worden. Toch blijken in loondienst werkende verpleegkundigen en verzorgenden niet massaal als zzp'er aan de slag te willen gaan. Daarvoor zien ze te veel nadelen. De belangrijkste zijn de administratie en het zelf moeten zorgen voor voldoende werk. Ook zullen ze het werken in teamverband, met vaste collega’s missen. Over het algemeen zien de in loondienst werkende verpleegkundigen en verzorgenden meer nadelen dan voordelen van het werken als zzp'er. Dit betekent dat het aantal zelfstandig werkende verpleegkundigen en verzorgenden in de nabije toekomst waarschijnlijk niet snel zal stijgen. Het onderzoek is uitgevoerd onder de deelnemers van het landelijke Panel Verpleging & Verzorging. Van de ongeveer 1000 deelnemers hebben 685 verpleegkundigen en verzorgenden schriftelijke, voorgestructureerde vragen beantwoord. De verpleegkundigen en verzorgenden zijn allemaal in loondienst en werken in verschillende sectoren van de zorg.
Gegevensverzameling