Publicatie

Publicatie datum

Oncologie in de huisartsenpraktijk: een onderzoek.

Korevaar, J., Heins, M., Donker, G., Rijken, M., Schellevis, F. Oncologie in de huisartsenpraktijk: een onderzoek. In: L. Bröker, J. Eekhof. Ontwikkelingen in de oncologie: klinische relevantie voor de huisarts. Houten, Bohn stafleu van Loghum, 2014. Deze publicatie is verkrijgbaar via de uitgever. p. 9-16.
Kernpunten:
- Het aantal patiënten in een huisartsenpraktijk die in het verleden een behandeling voor kanker hebben gehad, zal aanzienlijk toenemen. Zij hebben meer zorg nodig dan de gemiddelde patiënt.
- In een normpraktijk is bij gemiddeld 73 volwassen patiënten ergens in de laatste 9 jaar de diagnose kanker gesteld, en krijgen ieder jaar 25 nieuwe volwassen patiënten die diagnose.
- In de eerste twee jaar na de diagnose heeft een patiënt met kanker gemiddeld 11 contacten met de huisartsenpraktijk, dat is ruim tweemaal zoveel als andere patiënten.
- Twee tot drie van die contacten zijn direct gerelateerd aan kanker. Van de overige houden er gemiddeld 3 verband met alledaagse klachten, 1 met infectieziekten en minder dan 1 met psychosociale problemen.