Publicatie

Publicatie datum

Safety-II reflectie in de ziekenhuispraktijk: procesbeschrijving van het actieonderzoek naar een praktische Safety-II tool: de Safety-II reflectiekaartenset.

Jansen, L., Wimmer, P., Kroeze, M., Bakker, J., Tuyl, L. van, Schlinkert, C. Safety-II reflectie in de ziekenhuispraktijk: procesbeschrijving van het actieonderzoek naar een praktische Safety-II tool: de Safety-II reflectiekaartenset. Utrecht: Nivel, 2024. 51 p.

Download de PDF
Dit rapport is een wetenschappelijke onderbouwing en de procesbeschrijving van de praktische toepassing van de Resilience Analysis Grid (RAG) en de ontwikkeling van de Safety-II reflectiekaartenset. De Safety-II-reflectiekaartenset bestaat uit een handleiding en reflectiekaarten. U kunt de kaartenset met handleiding (pdf) zelf printen of gratis bestellen bij het Nivel via het bestelformulier. Deze set is ontwikkeld in co-creatie met zorgverleners als hulpmiddel om het Safety-II veiligheidsdenken in de praktijk te brengen. Door publicatie van deze set kunnen andere ziekenhuizen en zorgafdelingen ook gebruik maken van de reflectiekaarten en de bijbehorende handleiding die ontwikkeld zijn op basis van inzichten uit dit onderzoek. Het copyright van de Safety-II reflectiekaartenset ligt bij Nivel.

Zorgverleners, kwaliteitsfunctionarissen en bestuurders van Nederlandse ziekenhuizen hebben interesse in het Safety-II veiligheidsdenken en vragen om meer praktische tools om hiermee aan de slag te gaan. Een methodiek die beoogt het aanpassingsvermogen en veerkracht van een organisatie in kaart te brengen is de Resilience Analysis Grid (RAG). De oorspronkelijke RAG is echter abstract, wat het praktisch gebruik ervan in een ziekenhuissetting bemoeilijkt. Het vertalen van de RAG naar de werkvloer in ziekenhuizen vergde daarom meerdere stappen die in dit onderzoek in de vorm van een actieonderzoek zijn gezet. We deden dit in samenwerking met het Kennisnetwerk Patiëntveiligheid van de Samenwerkende Algemene Ziekenhuizen (SAZ) en experts op het gebied van Safety-II van MediRisk. De discussies en reflecties binnen de zorgteams, op basis van de RAG veerkracht vermogens 'reageren, monitoren, leren, anticiperen', leverden waardevolle inzichten en verbetermogelijkheden op voor processen en samenwerking.