Publicatie

Publicatie datum

Tweede evaluatie van VMS Programma in Nederlandse ziekenhuizen op basis van vier veiligheidsthema’s: aangevuld met EPD Scan naar mogelijkheden voor toekomstige metingen.

Klopotowska, J., Schutijser, B., Bruijne, M. de, Wagner, C. Tweede evaluatie van VMS Programma in Nederlandse ziekenhuizen op basis van vier veiligheidsthema’s: aangevuld met EPD Scan naar mogelijkheden voor toekomstige metingen. www.nivel.nl: NIVEL, EMGO+ Instituut, 2016. 106 p.
Download de PDF
Het doel van deze ‘Tweede evaluatiestudie van het VMS Veiligheidsprogramma’ was het onderzoeken van de voortgang van de implementatie van de vier inhoudelijke veiligheidsthema’s (s: medicatieverificatie bij opname en ontslag, high risk medicatie, voorkomen van lijnsepsis en behandeling van ernstige sepsis en voorkomen van wondinfecties na een operatie) ten opzichte van de eerste evaluatiestudie in 2011/2012.
In de periode 2011-2016 zijn steeds meer Nederlandse ziekenhuizen gaan werken met een geïntegreerd EPD en veel ziekenhuizen gaan de komende jaren een dergelijk EPD in gebruik nemen. De EPD Indicator Scan had als doel te onderzoeken in hoeverre landelijke meting van de thema’s Medicatieverificatie en High Risk Medicatie voortgezet kan worden op basis van procesindicatoren die automatisch berekend worden uit EPD gegevens van ziekenhuizen.