Nivel: Benauwdheid bij longpatiënten heeft grote invloed op kwaliteit van leven
Nieuws
05-11-2020

Benauwdheid bij longpatiënten heeft grote invloed op kwaliteit van leven

Circa driekwart van de mensen met een longziekte heeft last van klachten van kortademigheid of benauwdheid. Dit heeft vaak grote impact op hun leven; niet alleen bij het ondernemen van zware lichamelijke activiteiten, maar ook bij algemene dagelijkse activiteiten. Dit blijkt uit het Nivel-onderzoek Monitor Zorg- en Leefsituatie van Mensen met een Longziekte (Longmonitor), in opdracht van Longfonds.

Sinds 2001 monitort het Nivel de situatie van mensen met een longziekte. De inzichten die we bieden kunnen worden ingezet voor het verbeteren van de leefsituatie, en daarmee de kwaliteit van leven, van mensen met een longziekte.

Benauwdheid belangrijkste voorspeller van kwaliteit van leven
Voor patiënten vormt benauwdheid de belangrijkste reden voor ziektelast en daarmee is het een belangrijke voorspeller van kwaliteit van leven. Jaarlijks belanden 34.000 mensen met COPD stikbenauwd in het ziekenhuis. Dat zijn er iedere dag bijna 100. Benauwdheid en kortademigheid kunnen van grote invloed zijn op het leven. Longziekten, astma of COPD, komen in Nederland voor bij 1,2 miljoen mensen (astma en COPD) en vormen doodsoorzaak nummer vier.

Fragment uit factsheet ‘Benauwdheid: grote impact op het dagelijks leven van mensen met een longziekte’. Meer weten? Bekijk de factsheet.

Benauwdheid: grote impact op het dagelijks leven van mensen met een longziekte

Over het onderzoek
Voor de Monitor Zorg- en Leefsituatie van Mensen met een Longziekte, kortweg de Longmonitor, heeft het Nivel in juli en augustus 2020 een vragenlijstonderzoek uitgevoerd onder leden van het Panel Mensen met een Longziekte. De vragenlijst is in totaal door 902 mensen met astma, COPD of een zeldzame longziekte ingevuld. De Longmonitor wordt sinds 2001 uitgevoerd door het Nivel, met subsidie van Longfonds, en heeft als doel een overzicht te geven van de situatie van mensen met een longziekte in Nederland.

Altijd op de hoogte blijven van Nivel-nieuws? Abonneer u op onze attendering!

U kunt zich op elk moment afmelden, via de link onder in de e-mails die u ontvangt. Meer weten? Bekijk het  Privacybeleid van het Nivel en de legal policies die het mailingsplatform Mailchimp hanteert, die u erkent door uw deelname aan onze nieuwsattendering via dit platform.
Ook interessant: bekijk de mogelijkheden om onderzoek te doen met (gegevens van) het Nivel.