Nieuws
28-04-2004

Beperking ziekenfondspakket: bezoek aan fysiotherapeut daalt fors

In de eerste twee maanden van 2004 daalde het bezoek aan de fysiotherapeut fors: het aantal zittingen fysiotherapie lag in januari en februari gemiddeld bijna 15% lager dan in dezelfde maanden in 2003. Deze daling valt samen met veranderingen in het ziekenfondspakket per 1 januari 2004.Het is nog onduidelijk of deze daling beperkt blijft tot deze 2 maanden of dat hij zich de rest van het jaar voortzet.
Dit blijkt uit onderzoek van het NIVEL met  gegevens van de Landelijke Informatievoorziening Paramedisch Zorg. De 38 extramurale fysiotherapiepraktijken die onderdeel zijn van LIPZ houden sinds 2002 een registratie bij van al hun verrichtingen.

Vanaf 1 januari 2004 valt fysiotherapie voor volwassenen niet langer binnen de basisverzekering. Een uitzondering hierop vormen patiënten met een chronische aandoening, zij hebben nog beperkt recht op een vergoeding. Andere volwassenen die een fysiotherapeut bezoeken moeten dit dus óf zelf betalen óf zich hiervoor aanvullend verzekeren.

LIPZ is oorspronkelijk bedoeld voor het verzamelen van gegevens over de fysiotherapeutische zorg op het niveau van de individuele, zorgvuldig geanonimiseerde patiënt. De huidige registratie door LIPZ geeft geen antwoord op de vraag welke groepen patiënten, met welke klachten, en verzekerd bij welke zorgverzekeraar, minder gebruik zijn gaan maken van fysiotherapie. Hiervoor is nader onderzoek nodig. Het effect van de veranderingen in het ziekenfonds pakket kunnen per zorgverzekeraar verschillen, door verschillen in de aanvullende verzekering.

De Landelijke Informatievoorziening Paramedische Zorg (LIPZ) is een netwerk van extramurale fysiotherapiepraktijken, praktijken voor oefentherapie Cesar en praktijken voor oefentherapie-Mensendieck.


Download de NIVEL-factsheet ‘Daling vraag naar fysiotherapie’ (NIVEL 2004)

Altijd op de hoogte blijven van Nivel nieuws? Abonneer u op onze attendering

E-mailadres

U kunt zich op elk moment afmelden door te klikken op de link in de voettekst van onze e-mails. Kijk hier voor meer informatie over ons privacybeleid.

We gebruiken MailChimp als ons marketingplatform. Door op de knop 'Aanmelden' te klikken om u te abonneren, erkent u dat uw informatie zal worden overgebracht naar MailChimp voor verwerking. Lees hier meer over de privacyregels van MailChimp.