Nieuws
03-10-2008

Campagne griepprik succesvol

Een kwart van de Nederlandse bevolking komt in aanmerking voor een gratis griepprik binnen het Nationaal Programma Grieppreventie. In 2007 ging 75 procent van hen de prik ook daadwerkelijk bij de huisarts halen. Dit blijkt uit onderzoek uitgevoerd binnen het Landelijk Informatie Netwerk Huisartsenzorg (LINH).Griep kan een gevaarlijke ziekte zijn, vooral voor mensen met een verminderde weerstand. Risicogroepen kunnen daarom ieder najaar bij de huisarts een gratis griepprik halen om hen te beschermen tegen ernstige gevolgen van griep. Het gaat hierbij om ouderen en om mensen met diabetes, hart- en vaatproblemen, nierziekten of luchtwegaandoeningen.
 
Vanaf het najaar 2008 is de leeftijdsgrens voor de risicogroep ouderen verlaagd van 65 naar 60 jaar, waardoor het aantal mensen dat in aanmerking komt voor vaccinatie nog verder toeneemt. De verwachting is, dat huisartsen per 2350 patiënten ongeveer veertig patiënten méér zullen vaccineren dan in eerdere jaren. In totaal worden naar verwachting ongeveer 400.000 mensen extra gevaccineerd in 2008.
 
Het onderzoek werd, met subsidie van het RIVM, uitgevoerd binnen het LINH, een landelijk representatief netwerk van huisartsenpraktijken waarin gegevens over het huisartsgeneeskundig handelen worden geregistreerd. LINH is een samenwerkingsverband van de Landelijke Huisartsen Vereniging (LHV), het Nederlands Huisartsen Genootschap (NHG), het NIVEL (Nederlands instituut voor onderzoek van de gezondheidszorg) en het Scientific Institute for Quality of Healthcare (IQ healthcare) van het UMC St Radboud. LINH wordt gefinancierd door het ministerie van VWS.


Subsidiënten

Samenwerkingspartners

Altijd op de hoogte blijven van Nivel-nieuws? Abonneer u op onze attendering!

U kunt zich op elk moment afmelden, via de link onder in de e-mails die u ontvangt. Meer weten? Bekijk het  Privacybeleid van het Nivel en de legal policies die het mailingsplatform Mailchimp hanteert, die u erkent door uw deelname aan onze nieuwsattendering via dit platform.
Ook interessant: bekijk de mogelijkheden om onderzoek te doen met (gegevens van) het Nivel.