Nieuws
16-12-2008

Doktersassistente en praktijkondersteuner hebben ieder hun ‘eigen’ patiënten

Doktersassistentes en praktijkondersteuners hebben vast omschreven taken in de huisartsenpraktijk en zien hun ‘eigen’ patiënten. Zit een patiënt eenmaal in de spreekkamer van de huisarts, dan delegeren huisartsen nog maar weinig naar assistente of ondersteuner.
 
Steun in de praktijk

Sinds de jaren zestig wordt de huisarts al ondersteund door de doktersassistente en in 1999 deed ook de praktijkondersteuner zijn intrede in de praktijk. De huisarts kan hierdoor taken delegeren. Het NIVEL (Nederlands instituut voor onderzoek van de gezondheidszorg) onderzocht in hoeverre dat gebeurt en om welke taken het gaat. NIVEL-onderzoeker Janneke Noordman: “Doktersassistenten maken hun eigen afspraken met patiënten en verrichten voornamelijk medisch technische werkzaamheden, zoals het wegbranden van wratten en oren uitspuiten. De praktijkondersteuners verrichten vooral medisch inhoudelijke werkzaamheden, zij doen controles en geven voorlichting aan specifieke patiëntengroepen, zoals patiënten met diabetes of COPD. In consulten tussen huisarts en patiënten wordt nauwelijks gedelegeerd tussen huisarts en praktijkondersteuner.”

Onderzoek
Het onderzoek is verricht binnen de databank communicatie van het NIVEL. Voor het onderzoek is gebruikgemaakt van gegevens van 40 huisartsen uit 21 praktijken, 56 praktijkondersteuners en assistenten. Daarbij keken de onderzoekers met een observatielijst naar 808 consulten op video.


Subsidiënt
 

Altijd op de hoogte blijven van Nivel-nieuws? Abonneer u op onze attendering!

E-mailadres
U kunt zich op elk moment afmelden, via de link in de voettekst van onze e-mails. Meer over ons privacybeleid vindt u bij Privacyverklaring Nivel. Als marketingplatform gebruiken wij MailChimp. Wanneer u zich via 'Aanmelden' abonneert op onze nieuwsuitingen, erkent u dat uw informatie wordt overgebracht naar MailChimp voor verwerking. Meer hierover vindt u bij Mailchimp's legal policies.