Helft verzekerden bekend met verlaging collectiviteitskorting per 1 januari 2020
Nieuws
31-08-2020

Helft verzekerden bekend met verlaging collectiviteitskorting per 1 januari 2020

De maximale korting voor deelnemers aan een collectiviteit is sinds 1 januari 2020 wettelijk verlaagd van tien naar maximaal vijf procent. Ongeveer de helft van de verzekerden was op de hoogte van deze verlaging tijdens het overstapseizoen. Zij hebben de aankondiging van de verlaging via het nieuws gehoord of hun zorgverzekeraar heeft hen hiervan op de hoogte gesteld. De hoogte van de nieuwe maximale korting is voor een groot deel van de verzekerden onbekend. Dit blijkt uit onderzoek onder leden van het Consumentenpanel Gezondheidszorg van het Nivel.

Collectiviteitskorting wordt niet betaald uit besparingen van specifieke inkoopafspraken, zoals bedoeld is, maar uit een verhoging van de oorspronkelijke premie van verzekerden. Om die reden verzocht voormalig minister Bruno Bruins van Medische Zorg zorgverzekeraars een einde te maken aan de collectiviteitskorting. De maximale collectiviteitskorting is daarom sinds 1 januari 2020 wettelijk verlaagd. Het is van belang te weten of verzekerden hiervan op de hoogte waren, omdat dit voor collectief verzekerden mogelijk een extra grote premiestijging voor 2020 heeft betekend.

Bekendheid verlaging collectiviteitskorting groter na overstapseizoen
Aan het begin van het overstapseizoen 2019-2020 was de helft van de verzekerden bekend met de verlaging van de collectiviteitskorting. Na afloop van het overstapseizoen lag dit percentage op 57%. De meeste verzekerden hebben de aankondiging van de verlaging via het nieuws gehoord: 37% gaf dit in het begin van het overstapseizoen aan en 32% na afloop. Collectief verzekerden waren beter op de hoogte van de verlaging. Bijna driekwart van hen was na afloop van het overstapseizoen bekend met de verlaging. Informatie hierover hebben zij vooral via de zorgverzekeraar (39%) en het nieuws (37%) ontvangen.

Hoogte collectiviteitskorting onbekend
Hoewel een meerderheid van de verzekerden op de hoogte is van de verlaging, blijkt ongeveer 40% van deze groep niet te weten wat de hoogte is van de maximale collectiviteitskorting per 1 januari 2020. Daarnaast gaf een op de tien een fout antwoord. Er is dus nog ruimte om de communicatie over wijzigingen met betrekking tot zorgverzekeringen te verbeteren.

Onderzoek met het Consumentenpanel Gezondheidszorg
Het Consumentenpanel Gezondheidszorg van het Nivel bestaat uit ongeveer 11.000 leden uit de algemene bevolking in Nederland. In november 2019 en februari 2020 ontvingen 1500 leden van het panel een vragenlijst over – onder andere – de maximale collectiviteitskorting. De resultaten van het Nivel-onderzoek zijn gebaseerd op de antwoorden van 664 respondenten in november 2019 en 806 respondenten in februari 2020.

Altijd op de hoogte blijven van Nivel nieuws? Abonneer u op onze attendering

E-mailadres

U kunt zich op elk moment afmelden door te klikken op de link in de voettekst van onze e-mails. Kijk hier voor meer informatie over ons privacybeleid.

We gebruiken MailChimp als ons marketingplatform. Door op de knop 'Aanmelden' te klikken om u te abonneren, erkent u dat uw informatie zal worden overgebracht naar MailChimp voor verwerking. Lees hier meer over de privacyregels van MailChimp.