Jaarrapport Nivel Peilstations 2019-2020: nu met informatie over het voorkomen van eikenprocessierupsklachten, roodvonk en buikgriep
Nieuws
24-05-2022

Jaarrapport Nivel Peilstations 2019-2020: nu met informatie over het voorkomen van eikenprocessierupsklachten, roodvonk en buikgriep

Al meer dan 50 jaar leveren de Nivel Peilstation-huisartsenpraktijken, ongeveer veertig huisartsenpraktijken die deelnemen aan Nivel Zorgregistraties Eerste Lijn, gegevens over een aantal specifieke gezondheidsproblemen, gebeurtenissen en handelingen. In 2019 waren er negen verschillende onderwerpen (rubrieken), waaronder griep, eetstoornissen en palliatieve sedatie. In 2020 waren dat er tien. De invloed van de COVID-19-pandemie en de bijbehorende maatregelen op de Peilstation-gegevens is duidelijk zichtbaar. Er zijn veel minder mensen naar de huisarts gegaan met klachten en dit gaat ook op voor de drie nieuwe rubrieken waarop gemeten werd.

Waar het uitgangspunt van Nivel Zorgregistraties Eerste Lijn het verzamelen van gegevens is die zorgverleners routinematig vastleggen in hun elektronische medische dossiers, leveren de huisartsen van de Peilstations aanvullende informatie die niet uit deze routinematig verworven gegevens uit de registraties kan worden verkregen. In het jaarrapport wordt een overzicht gegeven van deze gegevensverzameling en de resultaten op hoofdlijnen.

Coronamaatregelen vooral van invloed op cijfers griepachtige klachten in huisartsenpraktijken

In 2020 was het aantal patiënten dat contact opnam met de huisartsenpraktijk vanwege griepachtige klachten zeer beperkt. Deze patiënten kregen aan het begin van de COVID-19-pandemie namelijk het advies om niet naar de huisartsenpraktijk te komen. Huisartsen zagen daardoor vooral de meer kwetsbare patiënten en mensen die ernstiger ziek waren.

Weinig patiënten naar huisarts voor alle drie de nieuwe rubrieken

In 2020 zijn drie nieuwe rubrieken gestart: de eikenprocessierups, roodvonk en gastro-enteritis (buikgriep). Er waren in 2020 weinig patiënten die zich meldden bij de huisartsenpraktijk vanwege klachten die (mogelijk) veroorzaakt werden door de brandharen van eikenprocessierupsen.
Ook de aantallen patiënten die contact zochten met de huisartsenpraktijk vanwege roodvonk of gastro-enteritis (buikgriep) waren in 2020 zeer laag. Dit is vermoedelijk ook het gevolg van de maatregelen om verspreiding van het coronavirus tegen te gaan, waardoor ook andere infectieziekten minder verspreid werden.

Meer weten?

Bekijk alle resultaten van het Nivel-onderzoek in de gehele publicatie.
Of ga naar onze webpagina over de Peilstations, waar naast alle jaarrapporten alle informatie vindt over hoe de Peilstations te werk gaan en wat de speerpunten waren voor 2021.

Altijd op de hoogte blijven van Nivel-nieuws? Abonneer u op onze attendering!

U kunt zich op elk moment afmelden, via de link onder in de e-mails die u ontvangt. Meer weten? Bekijk het  Privacybeleid van het Nivel en de legal policies die het mailingsplatform Mailchimp hanteert, die u erkent door uw deelname aan onze nieuwsattendering via dit platform.
Ook interessant: bekijk de mogelijkheden om onderzoek te doen met (gegevens van) het Nivel.