Nieuws
05-09-2011

Klachten bij fysiotherapeut ontstaan meestal geleidelijk

Zes op de tien patiënten komen bij de fysiotherapeut met klachten die geleidelijk zijn ontstaan. De helft van de klachten ontstaat tijdens sport of werk.


 
Het merendeel van de patiënten bij de fysiotherapeut komt vanwege nek-, rug- of schouderklachten. Deze klachten ontstaan meestal geleidelijk en hangen vaak samen met sport of werk, zo blijkt uit gegevens van de Landelijke Informatievoorziening Paramedische Zorg (LiPZ) van het NIVEL (Nederlands instituut voor onderzoek van de gezondheidszorg). Een kwart van de klachten uit zich door of tijdens sporten. In de leeftijdscategorie van 18 tot 35 jaar is dat zelfs 42%. Een op de vijf klachten uit zich in het werk. Bij rug-, nek- en schouderklachten ligt dit percentage tussen de 26 en 34%.

Samenwerking
“De grote hoeveelheid geleidelijk ontstane klachten tijdens sport of werk, maakt het interessant te onderzoeken of een intensievere samenwerking tussen fysiotherapeuten en sportbegeleiders of werkgevers en bedrijfsartsen dit soort klachten kan voorkomen of verminderen”, stelt NIVEL-projectleider Ilse Swinkels. “Fysiotherapeuten kunnen bijvoorbeeld met voorlichting misschien al wel een deel van de klachten voorkomen of herhaling van klachten minimaliseren.”

Post-operatieve behandeling
Oudere patiënten hebben veelal andersoortige klachten. Zij worden meestal behandeld voor chronische aandoeningen of herstel na een operatie. Swinkels: “Door de toenemende vergrijzing en de toename van het aantal patiënten met meerdere aandoeningen, zal het aandeel oudere patiënten met post-operatieve, chronische klachten in de toekomst waarschijnlijk alleen maar verder stijgen. Bovendien verblijven patiënten steeds korter in het ziekenhuis, waardoor fysiotherapeuten in de eerste lijn een belangrijkere rol krijgen in het revalidatieproces.”

Altijd op de hoogte blijven van Nivel nieuws? Abonneer u op onze attendering

E-mailadres

U kunt zich op elk moment afmelden door te klikken op de link in de voettekst van onze e-mails. Kijk hier voor meer informatie over ons privacybeleid.

We gebruiken MailChimp als ons marketingplatform. Door op de knop 'Aanmelden' te klikken om u te abonneren, erkent u dat uw informatie zal worden overgebracht naar MailChimp voor verwerking. Lees hier meer over de privacyregels van MailChimp.