Nieuws
17-11-2016

Medewerkers in verpleeghuizen positief over nieuw toezichtinstrument

De Inspectie voor de Gezondheidszorg (IGZ) gebruikt het nieuwe Toezichtinstrument Onbegrepen Gedrag bij inspectiebezoeken in de zorg voor mensen met dementie. Zorgprofessionals voelen een grote bereidheid om verbeterpunten aan te pakken die voortkomen uit deze inspectiebezoeken. Dat blijkt uit onderzoek van het NIVEL voor de Inspectie. Voor het onderzoek werden zorgverleners, managers en bestuurders in 12 verpleeghuizen geïnterviewd.

Onbegrepen gedrag
Mensen met dementie vertonen vaak moeilijk te begrijpen gedrag, zoals onrust, geprikkeld gedrag, agressie of apathie. In 2015 en 2016 besteedde de inspectie extra aandacht aan het toezicht op de zorg aan mensen met dementie in verpleeghuizen. Een belangrijk aandachtspunt daarbij is hoe zorgverleners omgaan met onbegrepen gedrag.

Nieuw toezichtinstrument
De inspectie gebruikt het toezichtinstrument Onbegrepen Gedrag als leidraad bij de inspectiebezoeken in de verpleeghuiszorg voor mensen met dementie. Onderdelen van het toezichtinstrument zijn bijvoorbeeld:

  • Observaties in de huiskamers van de verpleeghuizen.
  • Gesprekken met onder meer vertegenwoordigers van bewoners, de bewoners zelf en medewerkers.
  • Gesprekken met het management.

Het vernieuwende van het toezichtinstrument is dat de inspectie na het observeren van zorg daarover in gesprek gaat met zorgverleners. Daarnaast combineert de IGZ in het inspectierapport feiten over bijvoorbeeld het gebruik van bepaalde geneesmiddelen met beschrijvingen van hoe zorgverleners in de praktijk omgaan met onbegrepen gedrag.

Verbeterpunten aanpakken
De geïnterviewde zorgverleners, managers en bestuurders waarderen de gesprekken met de inspectie. Ze zijn ook positief over de praktische verbeterpunten en de verhalende manier waarop de IGZ rapporteert. Een deel van de geïnterviewde bestuurders zou graag vaker met de inspectie over dilemma’s spreken, bijvoorbeeld over hoe ze veiligheid kunnen waarborgen zonder het welzijn van de bewoner te benadelen. Ze zouden het ook op prijs stellen om met de inspectie te praten over best practices uit de sector.

Het NIVEL adviseert de inspectie om door te gaan met het toezichtinstrument Onbegrepen Gedrag. De nieuwe manier van toezicht houden bevalt goed in de praktijk en medewerkers, bestuurders en managers willen de verbeterpunten aanpakken die de inspectie noemt. Daarvoor is wel van belang dat inspecteurs met een open houding het gesprek blijven aangaan met de zorgverleners.

Interessante links over dit onderwerp
Omgaan met mensen met dementie
Richtlijnen zorg dementie

Altijd op de hoogte blijven van Nivel-nieuws? Abonneer u op onze attendering!

U kunt zich op elk moment afmelden, via de link onder in de e-mails die u ontvangt. Meer weten? Bekijk het  Privacybeleid van het Nivel en de legal policies die het mailingsplatform Mailchimp hanteert, die u erkent door uw deelname aan onze nieuwsattendering via dit platform.
Ook interessant: bekijk de mogelijkheden om onderzoek te doen met (gegevens van) het Nivel.