Michel Dückers benoemd tot bijzonder hoogleraar ‘Crises, veiligheid en gezondheid’
Nieuws
01-12-2020

Michel Dückers benoemd tot bijzonder hoogleraar ‘Crises, veiligheid en gezondheid’

Per 1 december 2020 bekleedt Michel Dückers (1979) de bijzondere leerstoel ‘Crises, Veiligheid en Gezondheid’ aan de faculteit Gedrags- en Maatschappijwetenschappen van de Rijksuniversiteit Groningen. 'Een samenwerking op het snijvlak van crises, veiligheid en gezondheid', aldus Dückers.

Bij het Nivel is Michel Dückers programmaleider Rampen en Milieudreigingen. Hij onderzoekt hoe overheden, zorginstellingen en andere partijen hun verantwoordelijkheid voor rampenbestrijding en crisisbeheersing invulling geven. Risico's voor de gezondheid van mensen staan daarbij centraal. Momenteel doet hij onder meer onderzoek naar kwetsbare gemeenschappen tijdens de coronapandemie in Europa en ondersteunt hij publieke gezondheidsautoriteiten tijdens de coronacrisis in Nederland. Naast zijn werk bij het Nivel is Dückers verbonden aan ARQ Nationaal Psychotrauma Centrum en vanaf december 2020 komt daar zijn hoogleraarschap in Groningen bij.

Samenwerking voor bijzondere leerstoel
Crises en rampen bedreigen de veiligheid en gezondheid van mensen. Naast de coronacrisis kun je hierbij denken aan actuele rampen als aardbevingen door gaswinning en wereldwijde klimaatverandering. Het is daarom relevanter dan ooit om hier onderzoek naar te doen, waarbij we niet alleen kijken naar de gevolgen van een crisis voor de bevolking, maar ook naar de georganiseerde reactie van onder meer overheden en dienstverleners. Daarom hebben het Nivel, ARQ Nationaal Psychotrauma Centrum, het Instituut voor Fysieke Veiligheid (IFV) en het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) hun al lopende samenwerking verder bekrachtigd in de vorm van deze bijzondere leerstoel.

Michel DückersIk verheug me erop op deze manier wetenschap en praktijk samen te brengen en een bijdrage te leveren aan strategieën, werkwijzen en instrumenten om met crisissituaties om te gaan. Prof. Dr. Michel Dückers -  Programmaleider Rampen en Milieudreigingen

Wetenschap en praktijk komen samen
Michel Dückers: 'Al jaren houd ik mij bezig met het effect van grote en kleinere crisissituaties op mensen, de sociale dynamiek van onrust en de reactie hierop van overheden, bedrijven en burgers. Ik ben dan ook heel blij dat ik dankzij de samenwerking tussen vier grote spelers op het snijvlak van crises, veiligheid en gezondheid, deze bijzondere leerstoel mag gaan invullen.'

Thema

Altijd op de hoogte blijven van Nivel nieuws? Abonneer u op onze attendering

E-mailadres

U kunt zich op elk moment afmelden door te klikken op de link in de voettekst van onze e-mails. Kijk hier voor meer informatie over ons privacybeleid.

We gebruiken MailChimp als ons marketingplatform. Door op de knop 'Aanmelden' te klikken om u te abonneren, erkent u dat uw informatie zal worden overgebracht naar MailChimp voor verwerking. Lees hier meer over de privacyregels van MailChimp.