Nivel: Monitoring infectieziekten op Aruba
Nieuws
31-08-2022

Monitoring infectieziekten op Aruba

Op Aruba is een nieuw systeem opgezet om de verspreiding van infectieziekten te monitoren: het Huisartsen Registratienetwerk Aruba. Het systeem is geënt op Nivel Zorgregistraties Eerste Lijn en het is de intentie om het beschikbaar te maken voor alle zes eilanden van het Nederlands Caribisch gebied. Huisartsen op Aruba werken samen met het Nivel om informatie over de verspreiding van infectieziekten beschikbaar te maken. Zodoende worden toenames van ziektegevallen in een vroeg stadium gesignaleerd en kunnen gerichte maatregelen worden genomen. Dit zal leiden tot een verbetering van de volksgezondheid op Aruba.

Om infectieziekten doeltreffend te kunnen bestrijden, is het essentieel om te weten welke ziekten circuleren en ook de snelheid waarmee deze zich onder de bevolking verspreiden. Het Huisartsen Registratienetwerk zorgt ervoor dat deze informatie beschikbaar komt.

‘Early Warning System’ voor infectieziekten

Hoe gaat het Huisartsen Registratienetwerk te werk? Er worden gegevens verzameld over gezondheidsproblemen van burgers die hiervoor naar hun huisarts gaan. Huisartsen registreren de gezondheidsproblemen van hun patiënten namelijk in elektronische patiëntendossiers en door deze gezondheidsgegevens van alle huisartsen op Aruba te verzamelen, krijgen we een goed en actueel beeld van de infectieziekten die rondgaan op het eiland. Met het Huisartsen Registratienetwerk beschikt Aruba over een eigen ‘Early Warning System’ voor infectieziekten.

Privacy gewaarborgd

Voor het Huisartsen Registratienetwerk worden gegevens verzameld over de gezondheid van burgers die huisartsen vastleggen in medische dossiers. Er worden géén namen en adressen van patiënten verzameld, maar alleen gecodeerde informatie. De tellingen van personen met een infectieziekte zijn dus nóóit herleidbaar tot die personen. De huisartsen en het Nivel houden zich strikt aan de privacywetten op Aruba en in Nederland.

Deze poster hangt in de wachtkamers van  huisartsenpraktijken op Aruba die deelnemen aan het Huisartsen Registratienetwerk Aruba, onderdeel van het Huisartsen Registratienetwerk Nederlands Caribisch gebied (HRNC).
Wachtkamerposter Aruba

 

Meer weten?

Op www.nivel.nl/hrnc vindt u alle informatie over het Huisartsen Registratienetwerk bij elkaar.

Altijd op de hoogte blijven van Nivel-nieuws? Abonneer u op onze attendering!

U kunt zich op elk moment afmelden, via de link onder in de e-mails die u ontvangt. Meer weten? Bekijk het  Privacybeleid van het Nivel en de legal policies die het mailingsplatform Mailchimp hanteert, die u erkent door uw deelname aan onze nieuwsattendering via dit platform.
Ook interessant: bekijk de mogelijkheden om onderzoek te doen met (gegevens van) het Nivel.