Nieuwe FluCov Dashboard: doorlopend actueel inzicht in de circulatie van influenza en COVID-19 in 22 landen wereldwijd
Nieuws
11-11-2022

Nieuwe FluCov Dashboard: doorlopend actueel inzicht in de circulatie van influenza en COVID-19 in 22 landen wereldwijd

De opkomst van SARS-CoV-2 in 2019 heeft een grote impact op de wereldwijde circulatie van respiratoire virussen, waaronder influenza. Om de impact van SARS-CoV-2 op de influenza-activiteit te doorgronden biedt het nieuwe FluCov Dashboard, gelanceerd door Nivel, een duidelijk beeld van de huidige en voorbije circulatie (vanaf 2019) van beide virussen, in een groot aantal landen (22) verspreid over de hele wereld.

Op deze manier presenteren we belangrijke gegevens voor het ontwikkelen van preventieve strategieën en bieden we handvatten om de volksgezondheid op nationaal én mondiaal niveau te verbeteren.

Inzicht in de impact van corona op griep

Doorlopend worden real-time surveillancegegevens over SARS-CoV-2 en influenzavirussen gedownload. Met deze gegevens maken we elke week een brede representatieve steekproef op het voorkomen van corona en griep in 22 landen. De resultaten kunnen in termen van geografie en ontwikkelingsniveau worden geanalyseerd en lenen zich voor het bestuderen van de impact van corona op griep. Het FluCov Dashboard vindt u op de internationale Nivel-website.

Blik op het FluCov Dashboard: door één of meerdere landen, periodes en virussen te selecteren krijgt u een presentatie van 'nieuwe gevallen', 'percentage dat positief test' en ‘een deepdive in de circulerende influenzavirussen'.
Flucov-dashboard

Real-time data ter ondersteuning van preventie- en bestrijdingsmaatregelen

De inzichten in de actuele circulatie van de twee virussen in 22 landen kunnen in termen van geografie en ontwikkelingsniveau worden geanalyseerd. Ook kunnen beleid ondersteunen gericht op preventie of bestrijding van (toename van) virusactiviteit.

Over het FluCov-project

Het project wordt gefinancierd door Sanofi, via een samenwerkingsovereenkomst met het Nivel. FluCov heeft drie doelstellingen: 1) de impact van de SARS-CoV-2-pandemie op griepactiviteit documenteren en erover communiceren; 2) maatregelen ter preventie en bestrijding van griep (bijvoorbeeld vaccinatie) in de komende jaren documenteren en erover communiceren ; 3) scenario's voor griepactiviteit op het zuidelijk halfrond (winter 2022) en noordelijk halfrond (winter 2022/23) modelleren en delen.

Het FluCov Dashboard is een van de ‘deliverables’ van het FluCoV-project, naast Epi-Bulletins, onderzoeksresultaten, samenvattingen en rapporten. Deze zijn allemaal toegankelijk via de internationale Nivel FluCov-projectsite.

Altijd op de hoogte blijven van Nivel-nieuws? Abonneer u op onze attendering!

U kunt zich op elk moment afmelden, via de link onder in de e-mails die u ontvangt. Meer weten? Bekijk het  Privacybeleid van het Nivel en de legal policies die het mailingsplatform Mailchimp hanteert, die u erkent door uw deelname aan onze nieuwsattendering via dit platform.
Ook interessant: bekijk de mogelijkheden om onderzoek te doen met (gegevens van) het Nivel.