Nivel en Universiteit van Maastricht ontwikkelen gezamenlijk een gesprekshandleiding bij de Ziektelastmeter COPD
Nieuws
17-05-2021

Nivel en Universiteit van Maastricht ontwikkelen gezamenlijk een gesprekshandleiding bij de Ziektelastmeter COPD

Het gebruik van het meetinstrument Ziektelastmeter COPD blijkt bevorderlijk voor de kwaliteit van zorg en de kwaliteit van leven van patiënten. Hoe het gesprek met de zorgverlener bijdraagt aan deze effectiviteit is vooralsnog onbekend. Samen met de Universiteit van Maastricht start het Nivel daarom een project waarin dit wordt onderzocht en waarbij de resultaten worden gebruikt bij het ontwikkelen van een gesprekshandleiding bij de Ziektelastmeter COPD. De gesprekshandleiding Praten over ervaren ziektelast COPD is bedoeld voor zowel zorgverleners als patiënten. 

Deze gesprekshandleiding wordt aangeboden aan zorgverleners die tijdens hun consulten willen werken met de Ziektelastmeter COPD

Onderzoek naar huidige gebruik Ziektelastmeter COPD vormt de basis

Het Nivel en de Universiteit van Maastricht starten met een onderzoeksproject naar het praten over ervaren ziektelast tussen patiënten met COPD en hun praktijkondersteuners in de huisartsenpraktijk. We onderzoeken hoe de communicatie over én met behulp van de Ziektelastmeter COPD momenteel verloopt in de spreekkamer en wordt ervaren door zorgverlener en patiënt. Ook kijken we naar patiënttevredenheid, ervaren kwaliteit van zorg en de intentie tot gedragsverandering.

Bent u praktijkondersteuner somatiek en gebruikt u de Ziektelastmeter COPD of wilt u deze gaan gebruiken?
Dan willen we graag met u in contact komen! Ook als u geen of weinig ervaring heeft, is uw input voor ons van toegevoegde waarde. 

Open de uitnodiging met meer informatie en meld u aan bij: 
•    Janneke Noordman (Nivel): j.noordman@nivel.nl of
•    Danny Claessens (Universiteit van Maastricht): danny.claessens@maastrichtuniversity.nl

Gesprekshandleiding Praten over ziektelast COPD als resultaat

Het project resulteert in een openbaar toegankelijke gesprekshandleiding Praten over ziektelast COPD voor zorgverleners en patiënten. De Ziektelastmeter wordt gebruikt bij het gesprek met de patiënt met COPD-klachten en het gezamenlijk opstellen van het behandelplan. U en uw collega’s kunnen veel baat hebben bij een goede gesprekshandleiding bij deze tool!
 

Altijd op de hoogte blijven van Nivel-nieuws? Abonneer u op onze attendering!

U kunt zich op elk moment afmelden, via de link onder in de e-mails die u ontvangt. Meer weten? Bekijk het  Privacybeleid van het Nivel en de legal policies die het mailingsplatform Mailchimp hanteert, die u erkent door uw deelname aan onze nieuwsattendering via dit platform.
Ook interessant: bekijk de mogelijkheden om onderzoek te doen met (gegevens van) het Nivel.