Nivel: Nivel-onderzoeker en wijkverpleegkundige Kim de Groot wint Anna Reynvaan Wetenschapsprijs 2023
Nieuws
12-05-2023

Nivel-onderzoeker en wijkverpleegkundige Kim de Groot wint Anna Reynvaan Wetenschapsprijs 2023

Op 11 mei 2023 kreeg Kim de Groot de Anna Reynvaan Wetenschapsprijs voor het beste wetenschappelijke artikel in het voorgaande jaar van een verpleegkundige. Kim werkt als postdoc onderzoeker bij het Nivel en ze werkt daarnaast parttime in de wijkverpleging bij Thebe. De prijs werd uitgereikt in het Internationaal Theater Amsterdam, waar inmiddels de 25ste editie van het Anna Reynvaan Event plaatsvond.

Kim de Groot heeft de prijs gewonnen voor haar artikel Patient participation in electronic nursing documentation: An interview study among home-care patients, gepubliceerd in het tijdschrift Health Expectations. Zij kreeg de prijs uit handen van de Minister voor Langdurige Zorg en Sport, Conny Helder.

Cliëntparticipatie in verslaglegging van hun zorggegevens

Kim heeft cliënten geïnterviewd over hoe zij aankeken tegen participatie in het elektronisch verslagleggen van hun zorggegevens door de professionals in de wijkverpleging. Een deel van de cliënten wilde graag direct betrokken zijn bij de verslaglegging, anderen voelden die behoefte niet omdat zij erop vertrouwden dat de informatie in het elektronisch dossier correct zou zijn. Vanwege onder meer gebrekkige digitale vaardigheden was voor sommige cliënten participatie in de verslaglegging ook zeker niet vanzelfsprekend. De wijze waarop (wijk)verpleegkundigen cliënten betrekken bij verslaglegging moet daarom steeds aangepast worden aan de uiteenlopende individuele behoeften en vaardigheden van cliënten.

Wetenschappelijke kwaliteit en passend bij tijdgeest

In totaal waren er dertien inzendingen voor de prijs. Kim de Groot werd als prijswinnaar verkozen, omdat het artikel aansprekend is en van hoog wetenschappelijk niveau. Ook past het artikel goed bij de tijdgeest, waarin cliëntparticipatie heel belangrijk is. De typologie van cliënten die Kim de Groot beschrijft in het artikel biedt bovendien praktische handvatten voor onderzoek en praktijk.

Anna Reynvaan Event

Het Anne Reynvaan Event wordt jaarlijks georganiseerd door Amsterdam UMC in samenwerking met het vakblad TvZ: verpleegkunde in praktijk en wetenschap, de Hogeschool van Amsterdam en de Hogeschool Inholland. Anna Reynvaan (1844-1920) was een Nederlandse verpleegkundige die adjunct-directrice was in het Buitengasthuis en in het Wilhelmina Gasthuis in Amsterdam. 
 

Altijd op de hoogte blijven van Nivel-nieuws? Abonneer u op onze attendering!

U kunt zich op elk moment afmelden, via de link onder in de e-mails die u ontvangt. Meer weten? Bekijk het  Privacybeleid van het Nivel en de legal policies die het mailingsplatform Mailchimp hanteert, die u erkent door uw deelname aan onze nieuwsattendering via dit platform.
Ook interessant: bekijk de mogelijkheden om onderzoek te doen met (gegevens van) het Nivel.