Nivel start onderzoek naar gevolgen van de coronamaatregelen voor naasten van mensen met een verstandelijke beperking
Nieuws
07-08-2020

Nivel start onderzoek naar gevolgen van de coronamaatregelen voor naasten van mensen met een verstandelijke beperking

Het Nivel gaat de gevolgen van de coronamaatregelen voor naasten van mensen met een verstandelijke beperking onderzoeken. Met het onderzoek ‘Zorgen en zwaaien’ (pilotproject) verkrijgen wij kennis om naasten meer te betrekken tijdens een crisis en maatregelen beter op hen af te stemmen.

Veel naasten stonden in de beginfase van de coronacrisis voor een dilemma. Door de bezoekregeling van zorginstellingen was het niet mogelijk om hun familielid te bezoeken. Hun familielid in huis opvangen vroeg daarentegen veel ondersteuning van naasten. Met het onderzoek ‘Zorgen en zwaaien’ brengen wij de gevolgen van de coronamaatregelen voor naasten in kaart.
 
Doel van het onderzoek
De resultaten van het onderzoek kunnen leiden tot een betere ondersteuning van naasten van mensen met een verstandelijke beperking in crisissituaties. Projectleider Hennie Boeije: 'Het is natuurlijk fantastisch dat we door de toekenning nog ruim anderhalf jaar kunnen volgen hoe het met naasten gaat tijdens een pandemie. Daarmee kunnen we het langetermijnbeleid in de gehandicaptensector ondersteunen.'

Over het onderzoek
In augustus 2020 verschijnen de resultaten van de pilotmeting over de beginfase van de coronapandemie (juni 2020). Ruim vierhonderd naasten hebben een vragenlijst ontvangen over de impact van de maatregelen, de bezoekregeling, communicatie, dagbesteding, kwaliteit van leven en hun ideeën over de nabije toekomst. Naasten hebben uitgebreid de mogelijkheid om hun antwoorden toe te lichten. Het Nivel houdt ook interviews met naasten. We kunnen dan goed volgen hoe het met naasten gaat en ook actuele onderwerpen bespreken. Aan het onderzoek doen naasten mee die deelnemen aan het Panel Samen Leven van het Nivel. Het pilotproject wordt gesubsidieerd door het ministerie van VWS.

 

Gegevensverzameling

Altijd op de hoogte blijven van Nivel-nieuws? Abonneer u op onze attendering!

E-mailadres
U kunt zich op elk moment afmelden, via de link in de voettekst van onze e-mails. Meer over ons privacybeleid vindt u bij Privacyverklaring Nivel. Als marketingplatform gebruiken wij MailChimp. Wanneer u zich via 'Aanmelden' abonneert op onze nieuwsuitingen, erkent u dat uw informatie wordt overgebracht naar MailChimp voor verwerking. Meer hierover vindt u bij Mailchimp's legal policies.