Nieuws
24-05-2018
Ook geneesmiddelenonderzoek met Nivel Zorgregistraties

Met Nivel Zorgregistraties houden we bij hoe vaak ziekten voorkomen in Nederland, zoals griep, diabetes en hart- en vaatziekten. Maar we kunnen met deze gegevens ook geneesmiddelenbeleid evalueren, veranderingen in voorschrijven monitoren en nagaan waar verbetering mogelijk is in het voorschrijven.

Naast tellingen kunnen we ook gegevens combineren en ingewikkeldere vraagstukken beantwoorden, zoals ‘Gaan mensen naar de huisartsenpost als ze geen antibiotica krijgen bij de huisarts?’ of als we de gegevens combineren met patiëntervaringen: ‘Hoeveel bijwerkingen krijgen mensen na het overstappen op een andere medicijn?’ Deze onderzoeken kunnen bijdragen aan een betere zorg.

Hieronder vind je drie voorbeelden van Nivel-onderzoek met gegevens over voorschriften in de huisartsenpraktijk.

Huisartsengegevens

Het Nivel verzamelt in Nivel Zorgregistraties eerste lijn gegevens uit de huisartsenpraktijk, waaronder gegevens over voorgeschreven geneesmiddelen, de aandoeningen waarvoor geneesmiddelen worden voorgeschreven en klinische uitkomsten zoals uitslagen van bloedbepalingen.  De gegevens die we verzamelen zijn niet te herleiden naar individuen. We ontvangen informatie van zo’n 500 huisartspraktijken. Ongeveer de helft daarvan levert wekelijks data aan.

Ook onderzoek doen?

Onze gegevens worden gebruikt voor onderzoek voor onder andere overheid, belangenverenigingen, bedrijven en universiteiten. Wilt u ook onderzoek doen met gegevens uit Nivel Zorgregistraties? Dat kan.
Meer informatie over het aanvragen van gegevens https://www.nivel.nl/nl/NZR/gegevens-aanvragen