Nieuws
10-09-2018

Oxycodon vooral voorgeschreven bij klachten aan het bewegingsapparaat

Huisartsen in Nederland schrijven de laatste jaren vaker oxycodon voor dan morfine als middel voor zware pijnstilling. In de NHG-standaard Pijn is geadviseerd om morfine als eerste keus voor te schrijven bij ernstige pijn. Uit cijfers van Nivel Zorgregistraties eerste lijn blijkt dat oxycodon en morfine elk bij verschillende aandoeningen worden voorgeschreven.

Het Nivel heeft de cijfers berekend voor personen vanaf 18 jaar over het jaar 2017. Zowel oxycodon als morfine worden het meest voorgeschreven voor lagerugpijn met uitstraling. Maar verder verschillen de aandoeningen waarvoor deze pijnstillers het vaakst worden voorgeschreven.

Oxycodon versus morfine
Huisartsen schrijven met name oxycodon voor bij aandoeningen aan het bewegingsapparaat, zoals rug- en schouderklachten. Morfine daarentegen wordt vaker voorgeschreven bij nier- en urinestenen, longkanker en COPD.

Nivel Zorgregistraties brengt de eerstelijns zorg in kaart
Het zorgaanbod in Nederland moet goed aansluiten op de zorgvraag. Maar welke zorgvragen spelen er eigenlijk? Nivel Zorgregistraties brengt het zorglandschap en actuele zorgvragen in kaart, soms zelfs tot op de week nauwkeurig. Zo weten we bijvoorbeeld of er griep heerst, of gezondheidscampagnes het juiste effect hebben gehad en met wat voor zorgvragen mensen bij een huisarts of bij paramedici aankloppen.

Hiervoor verzamelen we patiëntgegevens bij honderden hulpverleners uit de eerstelijnszorg verspreid over het land. Deze data worden door zorgverleners vastgelegd. De beveiligde gegevens zijn geanonimiseerd en geschikt gemaakt voor analyses, zodat we aan de hand van deze gegevens antwoorden kunnen geven op uiteenlopende beleidsvragen.

Altijd op de hoogte blijven van Nivel-nieuws? Abonneer u op onze attendering!

U kunt zich op elk moment afmelden, via de link onder in de e-mails die u ontvangt. Meer weten? Bekijk het  Privacybeleid van het Nivel en de legal policies die het mailingsplatform Mailchimp hanteert, die u erkent door uw deelname aan onze nieuwsattendering via dit platform.
Ook interessant: bekijk de mogelijkheden om onderzoek te doen met (gegevens van) het Nivel.