Nivel: Podcast over de datagoudmijn van huisartsen: van registratielasten naar registratielusten
Nieuws
06-01-2022

Podcast over de datagoudmijn van huisartsen: van registratielasten naar registratielusten

Het tijdschrift Huisarts en Wetenschap publiceerde onlangs een podcast en interviewartikel met Robert Verheij, programmaleider bij het Nivel. Aanleiding daarvoor was zijn oratie over het Lerend Zorgsysteem. Huisartsen hebben een goudmijn aan informatie, zo vertelt Verheij: "Je hoeft niet altijd actief data te verzamelen voor gezondheidsonderzoek. Veel data is er al, we moeten het alleen goed weten te benutten."

In de podcast van Huisarts en Wetenschap gaan Tessa Dijksman en Pieter Buis in gesprek met Robert Verheij, die naast programmaleider Zorgdata en het Lerend Zorgsysteem bij het Nivel, ook adviseur is bij het Zorginstituut Nederland en bijzonder hoogleraar bij Tilburg University. In het januarinummer van het tijdschrift Huisarts en Wetenschap verscheen ook een interviewartikel. Verheij bespreekt hoe huisartsen vele gegevens bijhouden in de elektronische patiëntendossiers (EPD), de privacydiscussie en de kwaliteit van de registraties, maar ook de registratielasten die daarbij komen kijken. "Het motto moet zijn 'registreren is profiteren', maar van dat profiteren komt het vaak nog te weinig. We moeten het vaker hebben over de registratielusten in plaats van de registratielasten." De huisartsengegevens, de goudmijn waar Verheij het over heeft, gebruikt het Nivel al veelvuldig voor onderzoek, bijvoorbeeld in Nivel Zorgregistraties Eerste Lijn. "Ze vormen de basis van een lerend zorgsysteem, maar we moeten nog beter leren om die gegevens op een zinvolle manier te gebruiken."

Robert Verheij

We kunnen meer profiteren van data op regionaal niveau. Daarmee kunnen we dan gedegen uitspraken doen over de volksgezondheid binnen een regio. Deze onderzoeken vinden nu al plaats, zoals de invloed van de aardbevingen in Groningen of de effecten van klimaatverandering in verschillende regio's. Huisartsen kunnen hierin een belangrijke signaalfunctie vervullen.Robert VerheijProgrammaleider Zorgdata en het Lerend Zorgsysteem, in tijdschrift Huisarts en Wetenschap

Altijd op de hoogte blijven van Nivel nieuws? Abonneer u op onze attendering

E-mailadres

U kunt zich op elk moment afmelden door te klikken op de link in de voettekst van onze e-mails. Kijk hier voor meer informatie over ons privacybeleid.

We gebruiken MailChimp als ons marketingplatform. Door op de knop 'Aanmelden' te klikken om u te abonneren, erkent u dat uw informatie zal worden overgebracht naar MailChimp voor verwerking. Lees hier meer over de privacyregels van MailChimp.