Oratie Robert Verheij 17 sept: ‘het datalandschap als voedselbos voor een lerend zorgsysteem’
Nieuws
07-07-2021

Oratie Robert Verheij 17 sept 2021: ‘het datalandschap als voedselbos voor een lerend zorgsysteem’

Met de meest geavanceerde technieken genereren we enorme hoeveelheden data, ook op het gebied van gezondheid en gezondheidszorg. We zien dat deze enorme hoeveelheden data nog onvoldoende gebruikt worden in onderzoek om de zorg beter te maken. In zijn oratie gaat prof. dr. Robert Verheij, hoogleraar Transparantie van de zorg vanuit patientenperspectief bij Tranzo, Tilburg University en programmaleider bij het Nivel van het onderzoeksprogramma Zorgdata en het Lerend Zorgsysteem,  in op de vraag wat er voor nodig is om dit te veranderen.

Oratie: 17 september 2021,16:15 uur, Tilburg University

Op 17 september zal hij zijn rede uitspreken, nadat hij eind 2019 de leerstoel ‘Kwaliteit van zorg vanuit patiëntenperspectief’ aanvaardde aan Tilburg University. Deze leerstoel is ingesteld door Zorginstituut Nederland. De oratie vindt plaats om 16.15, in de aula van Tilburg University. Vanwege de coronamaatregelen is het nog niet bekend hoeveel personen live aanwezig mogen zijn. Wel kan de oratie live gevolgd worden via de livestream: https://www.tilburguniversity.edu/nl/campus/live-uitzendingen/aula.

Rol van ‘real world data’ in een lerend zorgsysteem

Centrale vraag in de rede van Verheij is: Hoe kunnen we zo goed mogelijk leren van de enorme hoeveelheid gegevens die ons zorgstelsel zelf voortbrengt?  Hij kijkt daarbij met name naar het gebruik, kwaliteit en de bruikbaarheid van gegevens van zogenaamde real world data; declaraties en elektronische patiëntendossiers.

‘Leren van data is óók een kwestie van cultuur’

Leren van data vereist een andere manier van werken in de zorg, en ook in onderzoek. Hoe dat precies moet is niet alleen een technische zaak, maar ook een kwestie van cultuur. Machine learning en artificial intelligence krijgen vaak de meeste aandacht als het gaat om ‘big data’, terwijl een minstens even grote uitdaging zit in het creëren van de juiste omstandigheden voor kwaliteit en toegankelijkheid van data. En natuurlijk voor het leren zelf.

Robert VerheijOver Robert Verheij
Robert Verheij doet sinds de jaren 90 onderzoek naar het functioneren van de gezondheidszorg. De laatste jaren richt hij zich met name op de rol die zorgdata kunnen spelen in het beter maken van de zorg. In hoeverre zijn die data hiervoor geschikt? Hoe zit het met de zeggenschap van burgers over hun gegevens? En hoe regel je dat? Wat moeten onderzoekers weten over de data om ze verantwoord te kunnen gebruiken? Met het beantwoorden van dit soort vragen wil Verheij bijdragen aan de totstandkoming van een lerend zorgsysteem.    

 

Thema

Altijd op de hoogte blijven van Nivel-nieuws? Abonneer u op onze attendering!

E-mailadres
U kunt zich op elk moment afmelden, via de link in de voettekst van onze e-mails. Meer over ons privacybeleid vindt u bij Privacyverklaring Nivel. Als marketingplatform gebruiken wij MailChimp. Wanneer u zich via 'Aanmelden' abonneert op onze nieuwsuitingen, erkent u dat uw informatie wordt overgebracht naar MailChimp voor verwerking. Meer hierover vindt u bij Mailchimp's legal policies.