Nivel: Ruim een derde van diabetes type 2-patiënten in de huisartspraktijk heeft een nierfunctiestoornis
Nieuws
11-09-2020

Ruim een derde van diabetes type 2-patiënten in de huisartspraktijk heeft een nierfunctiestoornis

Zo’n 6 procent van de patiënten die de huisarts jaarlijks ziet, lijdt aan diabetes type 2. Maar liefst een derde van hen blijkt een verhoogd risico op nierfunctiestoornissen te hebben, oftewel diabetische nefropathie. Schade aan de nieren geeft een verhoogd risico op andere aandoeningen en zelfs op overlijden. Het is daarom van groot belang nierschade te beperken. Omdat de meeste patiënten met diabetes worden behandeld in de huisartspraktijk is dit een goede setting voor onderzoek. Het Nivel brengt de prevalentie en incidentie van nefropathie in de huisartsenpraktijk in kaart.

Patiënten met diabetes mellitus hebben een verhoogde kans op complicaties, zoals hart- en vaatziekten, retinopathie en dus ook nierfunctiestoornissen, ook wel diabetische nefropathie genaamd.

Prevalentie, incidentie en behandeling in de huisartsenpraktijk
Om nierschade bij de patiënt te beperken of te voorkomen wordt in de huisartsenpraktijk zowel de bloedsuikerspiegel als de bloeddruk goed gecontroleerd en zo nodig behandeld. Ook wordt regelmatig de nierfunctie gecontroleerd. Met de achteruitgang van de nierfunctie neemt het aantal andere chronische aandoeningen toe en daarmee het aantal voorgeschreven geneesmiddelen en verwijzingen naar de tweede lijn. Om meer inzicht te krijgen in de omvang van deze factoren in de huisartspraktijk heeft het Nivel ze beschreven per risicocategorie chronische nierschade.

Fragment uit de factsheet Nefropathologie in de huisartsenpraktijk.

Fragment uit factsheet Nefropathologie in de huisartsenpraktijk.

Over het onderzoek
Voor dit onderzoek zijn gegevens gebruikt van de huisartsenregistratie van Nivel Zorgregistraties Eerste Lijn.

Altijd op de hoogte blijven van Nivel-nieuws? Abonneer u op onze attendering!

U kunt zich op elk moment afmelden, via de link onder in de e-mails die u ontvangt. Meer weten? Bekijk het  Privacybeleid van het Nivel en de legal policies die het mailingsplatform Mailchimp hanteert, die u erkent door uw deelname aan onze nieuwsattendering via dit platform.
Ook interessant: bekijk de mogelijkheden om onderzoek te doen met (gegevens van) het Nivel.