Stimuleren van groene behandelkeuzes: Nivel ontwikkelt feedbackmodule voor huisartsen
Nieuws
01-04-2022

Stimuleren van groene behandelkeuzes: Nivel ontwikkelt feedbackmodule voor huisartsen

Het Nivel wil een feedbackmodule gaan ontwikkelen die huisartsen inzicht geeft in de mate waarin zij hun patiënten ‘groen’ behandelen. Daarin zullen zij onder andere de klimaatimpact van medicatievoorschriften kunnen vergelijken met die van andere huisartsen en geïnformeerd worden over groenere alternatieven. Bovendien zullen ze kunnen zien in hoeverre hun eigen behandelkeuzes groener worden over de tijd.

Geneesmiddelen leveren een aanzienlijke bijdrage aan klimaatverandering. De meeste geneesmiddelen worden voorgeschreven door huisartsen: circa 80% van alle voorschriften. Een deel van deze voorschriften kan mogelijk worden vervangen door behandelingen die even effectief zijn maar minder klimaatimpact hebben. Veel huisartsen lijken zich daar niet van bewust.

Feedbackmodule maakt huisartsen bewuster van klimaatimpact geneesmiddelen

Via de nieuwe module zullen huisartsen regelmatig feedback krijgen op de klimaatimpact van hun medicatievoorschriften en informatie krijgen over eventuele groenere alternatieven. Hierdoor zullen zij zich naar verwachting bewuster worden van de invloed die hun voorschrijfgedrag heeft op het klimaat. Dat kan vervolgens leiden tot een reductie van voorschriften en bijdragen aan het terugdringen van de klimaatimpact door geneesmiddelen.

Bart Knottnerus

Als huisarts ben ik niet gewend om klimaatimpact mee te wegen bij behandelkeuzes, en voor veel collega-huisartsen geldt hetzelfde. Deze feedbackmodule kan daar verandering in brengen.Bart Knottnerus Huisarts en senior onderzoeker

Over het project

De infrastructuur (module) ontwikkelen we om bij te dragen aan het verbeteren en vergroenen van de (huisartsen)zorg. Dit investeringsproject wordt gefinancierd uit eigen middelen van het Nivel en zal naar alle waarschijnlijkheid leiden tot vervolgonderzoek binnen de uitdaging ‘Duurzame gezondheidszorg’ van de onderzoeksagenda 2022-2024 van het Nivel. In 2022 bereiden wij de bouw van deze feedbackmodule voor. Daarna willen we de module daadwerkelijk bouwen. De feedback wordt in eerste instantie beschikbaar voor huisartsen die deelnemen aan Nivel Zorgregistraties Eerste Lijn.

Bekijk hieronder de video waarin Cordula Wagner de uitdaging 'Duurzame gezondheidszorg' toelicht.

Altijd op de hoogte blijven van Nivel-nieuws? Abonneer u op onze attendering!

U kunt zich op elk moment afmelden, via de link onder in de e-mails die u ontvangt. Meer weten? Bekijk het  Privacybeleid van het Nivel en de legal policies die het mailingsplatform Mailchimp hanteert, die u erkent door uw deelname aan onze nieuwsattendering via dit platform.
Ook interessant: bekijk de mogelijkheden om onderzoek te doen met (gegevens van) het Nivel.