Nieuws
23-04-2007

Switchen op zorgverzekeringsmarkt terug naar oude niveau

Verzekerden switchten eind 2006 begin 2007 niet meer van zorgverzekeraar dan in de tijd van het ziekenfonds. Als reden om over te stappen, noemen verzekerden vooral de mogelijkheid van een collectieve verzekering of een lagere premie.Het switchen van zorgverzekeraar is gestabiliseerd. Eind 2005, begin 2006 stapten verzekerden nog massaal over: een op de vijf zocht dekking bij een andere zorgverzekeraar. Eind 2006, begin 2007 is dit nog maar 6%. Daarmee ligt het aantal ‘overstappers’ nog nauwelijks hoger dan in de tijd van het ziekenfonds, toen jaarlijks 3% van de ziekenfondspatiënten en 8% van de particulieren overstapte.

Er zijn wel verschuivingen. Zo is het percentage ouderen dat overstapt hoger en zijn de verschillen in ‘overstapgedrag’ tussen lager en hoger opgeleiden kleiner. De belangrijkste reden om over te stappen is de mogelijkheid van een collectieve verzekering. Momenteel is 63% van de mensen collectief verzekerd, het merendeel (72%) via de werkgever. Als belangrijkste reden om bij de ‘oude’ verzekeraar te blijven, noemen verzekerden tevredenheid met de dekking. 

De gegevens zijn gebaseerd op een onderzoek in het Consumentenpanel Gezondheidszorg van het NIVEL, dat bestaat uit ruim 2800 mensen.

Altijd op de hoogte blijven van Nivel-nieuws? Abonneer u op onze attendering!

U kunt zich op elk moment afmelden, via de link onder in de e-mails die u ontvangt. Meer weten? Bekijk het  Privacybeleid van het Nivel en de legal policies die het mailingsplatform Mailchimp hanteert, die u erkent door uw deelname aan onze nieuwsattendering via dit platform.
Ook interessant: bekijk de mogelijkheden om onderzoek te doen met (gegevens van) het Nivel.