Nieuws
19-08-2004

Verpleegkundigen in verstandelijk gehandicaptenzorg willen meer weten over zorg aan stervenden

Viervijfde van de verpleegkundigen die werken in de zorg voor mensen met een verstandelijke beperking heeft behoefte aan bij- en nascholing over zorg rond het levenseinde.
Ze willen vooral (58%) leren hoe zij de cliënt en familie beter kunnen ondersteunen bij het omgaan met overlijden en bij het afscheid nemen.

Dit blijkt uit een peiling van het Panel Verpleegkundigen en Verzorgenden, waarin werd onderzocht hoe verpleegkundigen en verzorgenden aankijken tegen de zorg voor stervenden. Voor het onderzoek hebben 113 verpleegkundigen die werken in de zorg voor mensen met een verstandelijke beperking een vragenlijst ingevuld. De helft van hen had in de voorafgaande twee jaren een cliënt verzorgd die overleed. Vrijwel allen vinden de daarbij geboden verpleging en verzorging van voldoende of (zeer) goede kwaliteit.

Negen procent van de verpleegkundigen van mensen met een verstandelijke beperking heeft de afgelopen twee jaar al een na- of bijscholing op dit gebied gehad. De behoefte daaraan blijkt echter vele malen groter. 

Het Panel Verpleging & Verzorging is een samenwerkingsproject van het Landelijk Expertisecentrum Verpleging & Verzorging (LEVV), de Algemene Vereniging Verpleegkundigen en Verzorgenden (AVVV), en het NIVEL. Het Panel Verpleegkundigen en Verzorgenden bestaat uit 700 verpleegkundigen en verzorgenden, werkzaam in verschillende sectoren
van de zorg. De leden van het panel vormen een landelijke representatieve groep.

Altijd op de hoogte blijven van Nivel-nieuws? Abonneer u op onze attendering!

U kunt zich op elk moment afmelden, via de link onder in de e-mails die u ontvangt. Meer weten? Bekijk het  Privacybeleid van het Nivel en de legal policies die het mailingsplatform Mailchimp hanteert, die u erkent door uw deelname aan onze nieuwsattendering via dit platform.
Ook interessant: bekijk de mogelijkheden om onderzoek te doen met (gegevens van) het Nivel.