Nieuws
28-11-2013

Vertrouwen in huisartsen, specialisten en ziekenhuizen stabiel en hoog

Het vertrouwen in specialisten, huisartsen en ziekenhuizen is over de laatste jaren stabiel en hoog. Hoewel het vertrouwen van consumenten in ziekenhuizen iets lager is, doen ook zij het over het algemeen goed. Dit blijkt uit de ‘Barometer Vertrouwen’ van het NIVEL (Nederlands instituut voor onderzoek van de gezondheidszorg).
 

Vertrouwen in de gezondheidszorg is cruciaal. Als patiënten geen vertrouwen hebben in zorgverleners, zorginstellingen of de gezondheidszorg, dan zullen ze minder snel medische hulp zoeken of de adviezen van een arts opvolgen. Daarom meet het NIVEL regelmatig het vertrouwen in beroepsgroepen zoals artsen, medisch specialisten, verpleegkundigen of fysiotherapeuten, en het vertrouwen in instellingen zoals ziekenhuizen of verpleeghuizen.
 
Barometer
De ‘Barometer Vertrouwen in de gezondheidszorg’ geeft weer hoeveel vertrouwen consumenten hebben in deze beroepsgroepen en zorginstellingen. Bezoekers van de ‘barometer’ kunnen hun eigen grafiek samenstellen, door de beroepsgroep, organisatie of instelling waarin ze geïnteresseerd zijn aan te vinken. De gegevens over ‘vertrouwen in de gezondheidszorg’ worden sinds 1997 verzameld.
 
Consumentenpanel gezondheidszorg
De gegevens in de ‘Barometer Vertrouwen’ zijn verzameld binnen het Consumentenpanel Gezondheidszorg van het NIVEL. Dit panel bestaat sinds 1992 en is opgezet om onder de algemene bevolking in Nederland meningen en kennis over de gezondheidszorg en de verwachtingen en ervaringen hiermee te meten. Het panel bestaat momenteel uit ongeveer 9000 personen van 18 jaar en ouder. Het wordt regelmatig aangevuld en ververst. Ieder panellid krijgt ongeveer drie keer per jaar een vragenlijst voorgelegd. Doorgaans is de respons bij een peiling erg hoog (meestal ruim 70%).

Zoeken in de vertrouwensbarometer

Gegevens uit de Barometer Vertrouwen overnemen
U kunt gegevens uit de Barometer Vertrouwen in de gezondheidszorg overnemen met de volgende bronvermelding: A.E.M. Brabers, M. Reitsma-van Rooijen en J.D. de Jong: Barometer Vertrouwen in de gezondheidszorg. NIVEL: Utrecht. En de datum van raadpleging.

Subsidiënt
Ministerie van VWS 
 

Altijd op de hoogte blijven van Nivel-nieuws? Abonneer u op onze attendering!

U kunt zich op elk moment afmelden, via de link onder in de e-mails die u ontvangt. Meer weten? Bekijk het  Privacybeleid van het Nivel en de legal policies die het mailingsplatform Mailchimp hanteert, die u erkent door uw deelname aan onze nieuwsattendering via dit platform.
Ook interessant: bekijk de mogelijkheden om onderzoek te doen met (gegevens van) het Nivel.