Wat vindt u dat er beter kan in de communicatie over maculadegeneratie tussen zorgverlener en patiënt? Een vragenlijstonderzoek
Nieuws
17-10-2022

Wat vindt u dat er beter kan in de communicatie over maculadegeneratie tussen zorgverlener en patiënt? Een vragenlijstonderzoek

Het zorgtraject voor patiënten met leeftijdsgebonden maculadegeneratie, een chronische oogaandoening, is vaak lang en ingewikkeld. Daarom is het belangrijk dat zij goed begeleid worden. Eerder onderzoek van het Nivel liet zien dat de informatievoorziening niet altijd even goed verloopt. Met dit nieuwe onderzoek willen we de communicatie in het zorgtraject verbeteren. Daarvoor vragen wij patiënten om hun wensen en ervaringen met ons te delen. Met deze kennis ontwikkelen en evalueren we vervolgens een gesprekshulpmiddel voor in de spreekkamer.

Het onderzoek, genaamd ‘Praten Over Maculadegeneratie’, voert het Nivel uit samen met het Amsterdam UMC. Om tot gerichte verbeteringen van de communicatie in het zorgtraject te komen, zetten we een vragenlijst uit onder patiënten met leeftijdsgebonden maculadegeneratie.

Het contact met zorgverleners verbeteren en vergemakkelijken

De vragenlijst bevat vragen die ingaan op hoe de patiënt de communicatie binnen het zorgtraject ervaart. Hoe ervaren zij de informatie die ze krijgen van de optometrist? Neemt de oogarts hen mee in beslissingen over de behandeling? Krijgen ze voldoende informatie over de aandoening en de behandeling? Ook vragen we patiënten of zij bepaalde wensen hebben met betrekking tot de communicatie. Met deze inzichten kunnen we de communicatie over de oogaandoening verbeteren en vergemakkelijken voor de patiënt.

Bent u patiënt? Vul dan de vragenlijst in!
Heeft u de diagnose natte of droge leeftijdsgebonden maculadegeneratie? Dan willen wij u vragen de vragenlijst in te vullen. Dit kan online, op papier of telefonisch.

Over het onderzoek

Eerder brachten we de ervaringen van patiënten en zorgverleners rondom communicatie binnen de zorg voor maculadegeneratie in beeld met interviews. Daaruit is het rapport ‘Informatievoorziening en communicatie binnen het zorgtraject maculadegeneratie: ervaringen van patiënten en zorgverleners’ voortgekomen. Ter verdieping van deze inzichten doen het Nivel en Amsterdam UMC dit vervolgonderzoek, getiteld ‘Praten Over Maculadegeneratie’. Hiervoor zetten we een vragenlijst uit onder patiënten. Het onderzoek wordt uitgevoerd in opdracht van ZonMw (programma InZicht).

Altijd op de hoogte blijven van Nivel-nieuws? Abonneer u op onze attendering!

U kunt zich op elk moment afmelden, via de link onder in de e-mails die u ontvangt. Meer weten? Bekijk het  Privacybeleid van het Nivel en de legal policies die het mailingsplatform Mailchimp hanteert, die u erkent door uw deelname aan onze nieuwsattendering via dit platform.
Ook interessant: bekijk de mogelijkheden om onderzoek te doen met (gegevens van) het Nivel.