Nivel-corona-beeldballen
Nieuws
21-07-2020

Weinig gebruik e-health door mensen met een chronische ziekte en/of lichamelijke beperking tijdens corona

De meeste mensen met een chronische aandoening en/of lichamelijke beperking die contact hadden met de huisartsenpraktijk tijdens de coronapandemie, deden dit telefonisch. Degenen die wel contact hadden met de huisartsenpraktijk middels e-health-technologie – denk aan het e-consult en  beeldbellen – waren tevreden over het contact.

Van de chronisch zieken of mensen met een beperking maakte slechts 5% gebruik van e-consult of beeldbellen. Twee derde had telefonisch contact met de praktijk, een kwart persoonlijk. De eerder door ons gerapporteerde toename van e-health-gebruik bij huisartsenpraktijken gedurende de coronapandemie, heeft dus kennelijk geen betrekking op deze groep patiënten.

Deze figuur is opgenomen in de publicatie Gering gebruik van e-health onder mensen met een chronische ziekte en/of lichamelijke beperking tijdens de coronapandemie.

grafiek-npcg


Over het onderzoek
Deze bevindingen komen voort uit de resultaten van een peiling in het Nationaal Panel Chronisch zieken en Gehandicapten (NPCG) die het Nivel in opdracht van het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS) heeft uitgezet. Van de 3.021 deelnemers, die tussen 28 april tot 5 juni zijn aangeschreven, heeft 2.295 de vragenlijst ingevuld; een respons van 76%.

Altijd op de hoogte blijven van Nivel-nieuws? Abonneer u op onze attendering!

U kunt zich op elk moment afmelden, via de link onder in de e-mails die u ontvangt. Meer weten? Bekijk het  Privacybeleid van het Nivel en de legal policies die het mailingsplatform Mailchimp hanteert, die u erkent door uw deelname aan onze nieuwsattendering via dit platform.
Ook interessant: bekijk de mogelijkheden om onderzoek te doen met (gegevens van) het Nivel.