Afgesloten
2010

Evaluatie 'kleine projecten' in de psychiatrie 2009-2010

Duur: 2009 -2010

Achtergrond
Eind 2008 heeft het Innovatiefonds Zorgverzekeraars 11 “kleine projecten”, met een budget tot 50.000 euro per project, gehonoreerd. Al deze projecten zijn erop gericht de kwaliteit van leven van patiënten in de langdurige psychiatrische zorg te verbeteren. De projecten zijn divers van opzet, zowel voor de patiëntengroep waarop de innovatie zich richt, als voor de inhoud van geplande innovatie.

Doel
De projecten hebben één gemeenschappelijk raakvlak: op een of andere wijze bijdragen tot een verbetering van de kwaliteit van leven van chronisch psychiatrische patiënten: door hun keuzemogelijkheden te verbeteren, door hun mogelijkheden van maatschappelijke participatie te vergroten of door contacten met familieleden te herstellen.

Onderzoeksvragen
In de procesevaluatie staan de volgende onderzoeksvragen centraal:
1. In hoeverre verlopen de projecten volgens het plan van de initiatiefnemers?
2. In hoeverre worden de gestelde projectdoelen behaald voor medewerkers, patiënten en hun familie?
3. Welke succes- en faalfactoren worden door de initiatiefnemers genoemd bij de uitvoer van de projecten?
4. In hoeverre kunnen de innovaties worden toegepast binnen andere organisaties?

Werkwijze
We gaan na of de projecten in de voorgenomen zin zijn uitgevoerd en in hoeverre de verschillende projecten er in slagen om verbeteringen tot stand te brengen. Daartoe onderzoeken we of in deze projecten de activiteiten uitgevoerd worden zoals ze vooraf beoogd waren en of dit leidt tot het halen van de vooraf gestelde doelen. Daarnaast wordt een algemeen beeld geschetst van de waarde van de diverse interventies voor de kwaliteit van leven van de patiënten in kwestie, voor de werksatisfactie van de betrokken hulpverleners en voor de beleving van andere betrokkenen, zoals familieleden van patiënten én de mate waarin de innovaties toepasbaar zijn binnen andere organisaties. De elf projecten zullen op een uniforme wijze worden geëvalueerd. Daarbij worden gegevens verzameld bij projectleiders en worden generieke metingen uitgevoerd onder medewerkers, patiënten en hun naasten. We volgen hiermee een stramien dat door het NIVEL is ontwikkeld voor de evaluatie van “kleine projecten dementie”, die in 2008 zijn gesubsidieerd door het Innovatiefonds Zorgverzekeraars (Jaarverslag Innovatiefonds Zorgverzekeraars, 2007).

Resultaat
De evaluatie verschaft inzicht in het verloop en meerwaarde van de innovatieve projecten voor de langdurige psychiatrie. Door de projecten op eenzelfde wijze te onderzoeken is het mogelijk op een systematische wijze na te gaan of de vooraf gestelde doelstellingen worden bereikt en hoe het project wordt ervaren door medewerkers, patiënten en hun familie. Daarnaast geeft de evaluatie inzicht in de succes- en faalfactoren die het implementatieproject beïnvloeden. Dit geeft informatie over de mogelijkheden om de interventie op grotere schaal toe te passen en de randvoorwaarden die hiervoor noodzakelijk zijn.

Dit project wordt gesubsidieerd door
Innovatiefonds Zorgverzekeraars