Afgesloten
2022

(S)pionieren: verkennen van een methodiek om kunstdocenten op te leiden om kunstparticipatie met ouderen in te zetten, 2021-2022

Duur: sep 2021 - april 2023

Achtergrond

Samen met ouderen en (zorg)medewerkers van Vitalis WoonZorggroep en docenten van het Centrum voor de Kunsten Eindhoven zal het Nivel pionieren om een nieuwe,  duurzame werkwijze te ontwikkelen die kunstdocenten opleidt in het werken met  ouderen en in het wegnemen van drempels bij ouderen voor kunstparticipatie.

Methode

We zetten verschillende methoden in:
1. We ontwikkelen een aanpak om een brede groep ouderen te bereiken.
2. Er worden zeven kunstvakdocenten in een 'Artist in Residency’-programma opgeleid om intensief met ouderen te werken. Docenten en kunstenaars krijgen de unieke kans om de wereld van de ouderen(zorg) van heel dichtbij mee te maken. Vitalis stelt haar huizen open voor docenten om samen met ouderen, zorgmedewerkers en deelnemende collega’s op de werkvloer te leren, verkennen en ontwikkelen (AIR). Docenten verblijven drie weken lang gedurende 40 uur per week in een van de huizen van Vitalis, om hen geïnspireerd te laten raken door de wereld van ouderen. Die input wordt gebruikt om kunstprojecten te realiseren voor de bewoners van Vitalis Woonzorg Groep.
3. De coördinatoren kunst en cultuur van Vitalis en de projectleider van CKE begeleiden het kunstproject. Het project wordt gesteund, gemonitord, aangepast, uitgewerkt en geëvalueerd door onderzoeksinstituut Nivel. Al deze ingrediënten samen zorgen voor een goede basis voor een op maat gemaakte, vernieuwende methodiek.

Resultaten

Een factsheet  over de werving van ouderen voor kunstprojecten en een evaluatie met methodiek over het opleiden van de kunstenaars om te werken met ouderen.

Dit project wordt gesubsidieerd door
Fonds voor Cultuurparticipatie
Projectpartners
Centrum voor de Kunsten Eindhoven (CKE), Vitalis WoonZorg Groep