Start
april 2023

Zingeving in de huisartsenpraktijk

Duur: apr 2023 - apr 2024

Achtergrond

Zin- en betekenisgeving kan bij veel zorgvragen een rol spelen, bijvoorbeeld bij patiënten met burn-out, depressie of aanhoudende lichamelijke klachten (ALK). Het gesprek hierover wordt niet altijd gevoerd. Waarom dat zo is, is niet altijd duidelijk. Ook is niet helder wat patiënten rond deze vragen verwachten van huisarts en praktijkondersteuner en wat passend is bij de huisartsenzorg.

Doel

Met dit project willen we zicht krijgen op verwachtingen en wensen van de zorgvragers en zorgverleners op het gebied van zingeving in de huisartsenzorg. Daarnaast willen we bevorderende en belemmerende factoren bij zorgverleners ten aanzien van het voeren van een gesprek over zingeving identificeren.

Werkwijze

We maken gebruik van literatuuronderzoek en kwalitatieve interviews bij zorgvragers, zorgverleners en initiatiefnemers van of betrokkenen bij veelbelovende initiatieven op het gebied van zingeving in de huisartsenzorg. Dit brancheproject is onderdeel van de Kenniswerkplaats Zingeving.

Resultaat

Dit project leidt tot een rapportage met een overzicht van de stand van zaken op het gebied van aandacht voor zingeving in de huisartsenpraktijk en aanbevelingen voor verbetering van de zorg. Vervolgens wordt een onderwijsmodule ontwikkeld.

Dit project wordt gesubsidieerd door
ZonMw
Projectpartners
Universiteit voor Humanistiek (UvH), Utrecht; Stichting Gezondheidscentrum Levinas, Rotterdam; Institute for Positive Health (iPH), Utrecht; Leids Universitair Medisch Centrum (LUMC); Centrum voor Levensvragen Rotterdam; Huisartsenpraktijk Ottenhof, Groesbeek; Landelijke Vereniging POH-GGZ, Amsterdam