Publicatie

Publicatie datum

Effecten van functiedifferentiatie binnen de thuiszorg op de kwaliteit van zorg: bekeken vanuit het cliëntenperspectief.

Jansen, P.G.M., Kerkstra, A., Zee, J. van der, Huijer Abu-Saad, H., Abrahamse, H. Effecten van functiedifferentiatie binnen de thuiszorg op de kwaliteit van zorg: bekeken vanuit het cliëntenperspectief. Verpleegkunde: 1997, 12(2), p. 95-110.
Binnen de thuiszorg wordt functiedifferentiatie toegepast om verplegenden en verzorgenden op doelmatige wijze in te zetten en de kwaliteit van de zorg te handhaven of te verbeteren. In dit artikel wordt aandacht besteed aan de effecten van twee vormen van functiedifferentiatie op de kwaliteit van zorg. Hierbij wordt het perspectief van de cliënt als uitgangspunt genomen. Kwaliteit van zorg is geoperationaliseerd als de discrepantie tussen 'verwachtingen' en 'waarnemingen' van verschillende aspecten van zorg. Door een vergelijking te maken tussen een experimentele (n=103) en een controlegroep (n=108) zijn de effecten van functiedifferentiatie bestudeerd. Analyse van de data leverde nauwelijks verschillen op. Mogelijke oorzaken hiervoor zijn het prille stadium waarin functiedifferentiatie zich binnen de organisaties bevond en het feit dat waarin functiedifferentiatie zich binnen de organisaties bevond en het feit dat cliënten over het algemeen een positief oordeel hebben over de kwaliteit van zorg. De marge waarbinnen de verschillen tussen de experimentele en de controlegroep zich zouden moeten voordoen is hierdoor erg klein. Door middel van deze benadering is echter wel een gedetailleerd beeld verkregen van de subjectieve standaard op bais waarvan het oordeel van de cliënt is gebaseerd.