Publicatie

Publicatie datum

Effects of the Resident Assessment Instrument on quality of care and quality of

Holtkamp, C.C.M., NIVEL. Effects of the Resident Assessment Instrument on quality of care and quality of Utrecht: NIVEL, 2003. 241 p. Proefschrift Vrije Universiteit Amsterdam.
Download de PDF
Door verpleeghuisbewoners regelmatig een vragenlijst af te nemen naar hun zorgbehoefte verbetert de kwaliteit van de verpleeghuiszorg. Hun kwaliteit van leven verbetert echter niet meetbaar. Dit blijkt uit het onderzoek waarop NIVEL-onderzoekster Chantal Holtkamp vrijdag 21 februari 2003 promoveerde aan de VU in Amsterdam. De oorspronkelijk Amerikaanse vragenlijst (het Resident Assessment Instrument of RAI) wordt in de VS zeer veel gebruikt. Het onderzoek is gefinancierd met een subsidie van NWO en de vereniging van Zonnehuizen.

persbericht van de VU over dit onderzoek: Er is hoop: nieuwe methode voor bepaling zorgbehoefte
Amsterdam, 24 februari 2003

Het leven van verpleeghuispatiënten zou er veel beter uitzien als een in de Verenigde Staten ontwikkeld instrument dat door Chantal Holtkamp in Nederland is getest, zou worden ingevoerd. In de VS leidt het beoordelingsinstrument RAI tot een verbetering van de kwaliteit van leven van verpleeghuispatiënten. Het Resident Assessment Instrument is daar landelijk ingevoerd.

RAI is een beoordelingsinstrument waarmee niet alleen de zorgbehoefte in kaart wordt gebracht, maar waarmee ook de kwaliteit van de zorg wordt beïnvloed. Als de vragenlijst in RAI goed wordt gevolgd, ontstaat een optimaal beeld van de zorgbehoefte van de individuele patiënt. RAI wordt ook buiten verpleeghuizen toegepast. Zo wordt het in een aantal landen gebruikt in de thuiszorg, in algemene ziekenhuizen en in de geestelijke gezondheidszorg. Momenteel wordt het in Canada voor elke zorgvorm getest. Invoering van RAI kan leiden tot de ontwikkeling van een digitale zorgpas die de patiënt overal kan gebruiken. De zorgbehoefte wordt voor elke patiënt regelmatig opnieuw beoordeeld.

Bij het onderzoek naar de implementatiemogelijkheden van RAI in Nederland waren tien verpleeghuizen betrokken. Daarin werden 337 bewoners geselecteerd. Hun zorgbehoefte werd met RAI bepaald. Het leidde tot een adequate bepaling van de zorgbehoefte en een verbetering van de kwaliteit van zorg. De bewoners waren positiever over de verleende zorg. De invoering van RAI leidde niet tot een daadwerkelijke verbetering van de kwaliteit van leven. Volgens Chantal Holtkamp zijn er aanwijzingen dat wanneer verpleeghuizen RAI gebruiken om de zorg zo goed mogelijk af te stemmen op de zorgbehoefte van de bewoners, ook de kwaliteit van leven zal verbeteren.

Uit de toepassing van RAI bleek dat veel verpleeghuis patiënten symptomen van depressie vertoonden. Uit de toepassing van RAI bleek tevens dat zij daar niet altijd voor worden behandeld.

Het onderzoek is uitgevoerd in opdracht van de stichting NIVEL, in samenwerking met het
VU medisch centrum. Chantal Holtkamp voerde het uit met subsidie van het NWO en de vereniging Zonnehuizen. Haar promotie vond plaats op 21 februari.

Noot voor de redactie:
Voor meer informatie kunt u contact opnemen met de dienst communicatie van het
VU medisch centrum, Jakomien ter Haar, (020) 444 3444, fax (020) 444 3450.
Persberichten van het VU medisch centrum kunt u zien op www.VUmc.nl.